Zaključak: granice kojih država su otvorene za Srbiju

Juče je EU otvorila granice za državljane 14 zemalja, među kojima je i Srbija. Nejasno je, međutim, da li se na teritoriju Unije može ući ili ne. Pošto mera nije obavezujuća, pojedine evropske zemlje još uvek nisu otvorene za građane Srbije.

Iako je Evropsko veće donelo preporuku o otvaranju spoljnih granica EU prvog dana jula, ona nikoga ne obavezuje. Države članice su te odlučuju koga će pustiti preko svojih granica, pa u nastavku su navedeni stavovi pojedinih evropskih država.

Nemačka još nije donela odluku da otvori granice za strance, kao i Danska, dok Austrija i Francuska jesu.

Tako da za državljane Srbije nije moguć ulazak u Nemačku.

Za putovanje u Austriju neophodni su negativan PCR test i pozivno pismo.

Srbija ostaje u grupi rizičnih zemalja i za Švajcarsku.

U Italiju je moguće ići naizgled bez restrikcija. Međutim, i dalje važi obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana, osim u izuzetnim slučajevima.

U Hrvatsku nije moguće putovati ako nema opravdanog razloga. Za ulazak u tu zemlju obavezna je prijava na  entercroatia.mup.hr.

U Grčku, za sada je izvesno, moguće je putovati preko Bugarske.

Ulaz je dozvolila i Češka, ali samo za stanovnike osam država sa osnovnog spiska, dok Luksemburg na aerodromu nudi besplatne testove svima koji stignu avionom.

Iz Brisela, Strazbura i Luksemburga, kao tri centra EU, ali i iz svih ostalih država članica stižu upozorenja da se na put ne kreće pre prethodne provere, najčešće na sajtovima ambasada tih država ili stranicama posvećenim kovidu-19.

Spisak država čijim stanovnicima je dozvoljen ulazak na teritoriju EU biće preispitivan na svake dve nedelje, a u slučaju potrebe i češće.

Osnovni kriterijum je epidemološka situacija, broj nonvoobolelih i učestlost oboljevanja, kapaciteti za testiranje, prevencija, ali i pouzdanost zvaničnih podataka. Sredinom jula Evropske veće će revidirati spisak.

Izvor: N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare