Vrnjačka banja- Tradicija koja traje

Ukoliko želite da otkrijete prave duhovne vrednosti Srbije, uvidite lepote srednjovekovne istorije Balkana uz odmor i relaksaciju sa bogatim sadržajima, planirajte vašu sledeću destinaciju koja već decenijama pruža sjajan kvalitet usluga i upoznaje vas sa pravom srpskom tradicijom – Vrnjačku Banju.

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije na 200 km južno od Beograda, i delom se prostire na obroncima planine Goč prema Zapadnoj Moravi, a delom u dolinama Lipovačke i Vrnjačke reke, dok se na severu pružaju Gledićke planine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 220m do 300m i ima umereno kontinetalnu klimu.

Zbog povoljnog geografskog položaja može se do nje doći sa više strana, bilo autoputem 75 od skretanja kod Pojata, ili Ibarskom magistralom preko Kraljeva. Nedavno otvaranje aerodroma „Morava“ kod Kraljeva je novi momenat koji pozicionira Vrnjačku banju medju destinacijama sa najvećim potencijalom za budući razvoj na turističkoj mapi Srbije. 

Da su još stari Rimljani koristili mineralne izvore na ovom području, svedoči pronađeni rimski izvor prilikom kaptaže vrnjačke tople mineralne vode 1924. godine i mnoštvo pronađenih novčića sa likovima rimskih imperatora.

Prvi značajan korak za pocetak razvoja banje napravio je Knez Miloš početkom 19. veka kada je unajmio saksonskog geologa barona Herdera da ispita mineralne izvore u Srbiji, a među njima i vrnjačku toplu mineralnu vodu.

Tek sredinom 19. veka stanovnici ovog kraja počinju da koriste ovu vodu  za lečenje. Kasnije se polako izgrađuju banjski objekti – banjsko kupatilo, grade se ugostiteljski objekti, vile, pansioni, uređuje se centralni deo parka, a broj gostiju se povećava iz godine u godinu.

Banja ima sedam termomineralnih izvora.Četiri se koriste za banjske terapije i to: Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina. Imena ostala tri izvora su; Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo. Sa Tople vode i Vrnjačkog vrela mineralna voda se flašira, a voda sa prvog izvora, nadaleko je poznata pod imenom „Voda Vrnjci“.

Već decenijama se u banji leče bolesti organa za varenje, šećerne bolesti i bolesti koštano – zglobnog sistema. Pored banjskih lečilišta sa obučenim medicinskim kadrom, postoje moderni objekti za smeštaj posetilaca, objekti koji prate potrebe savremenog čoveka za korišćenjem različitih zdravstvenih i wellness programa u vremenu kada većina nas živi brzim i stresnim tempom.

Vrnjačka Banja raspolaže smeštajnim kapacitetima od preko 15.000 ležaja, od kojih se oko 4.500 nalazi u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima, 850 ležaja je u zdravstvenom centru i oko 10.000 u domaćoj radinosti. Izgrađeni su hoteli visoke kategorije koji u svojim sadržajima imaju pokrivene bazene, kongresne dvorane i sportske sadržaje.

Veliki je broj sportsko – rekreativnih objekata i terena koji pružaju povoljne uslove za rekreaciju i pogodni su za pripreme vrhunskih sportskih ekipa.

Vrnjacka Banja posebno u mesecima letnje turisticke sezone svojim posetiocima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno – zabavni program. Više od deset godina se održava LOVE FEST u blizini Mosta ljubavi, svojevrsnog spomenika ljubavi kako bi banja privukla što veći broj mladih turista. Vrnjački Karneval održava se od 2005. godine, takođe održava se i festival filmskog scenarija kao i dani Danila Bate Stojkovića.

Lepoti položaja Vrnjačke Banje doprinose i najlepše planine Srbije u njenom širem području: Kopaonik (2.017m), Goč (1.216m), Željen (1.785m), Stolovi (1.375m) i Jastrebac (1.492m).

U blizini Vrnjačke Banje nalaze se znameniti manastiri i ostaci srednjovekovnih utvrdjenja od velikog kulturnog značaja. Na udaljenosti od 30km nalazi se manastir Žiča, koji je sagradio prvi kralj Srbije Stefan Nemanjić i prvi srpski arhiepiskop Sava od 1028. do 1215. godine. U Žiči je 1209. godine smešteno sedište autokefalne srpske arhiepiskopije. Poznat u narodu pod imenom Sedmovrat, manastir je mesto krunisanja 7 srpskih kraljeva. Prilikom svakog krunisanja probijana su nova vrata kroz koja je prolazio samo budući vladar, a zatim bi bila sazidana.  U trećoj deceniji XIII veka manastirska crkva je premalterisana i obojena u crvenu boju koja je i dan danas krasi. 

Manastir Ljubostinja se nalazi na 10km od Vrnjačke Banje u dolini reke Ljubostinje. Gradjen je od 1388. do 1405. godine. Zadužbina je knjeginje Milice, žene kneza Lazara koja se sa udovicima srpskih vlastelina zamonašila ovde posle Kosovske bitke, gde je nakom smrti i sahranjena.  Raskošno srednjevekovno remek delo,  jedno od najprepoznatljivijih simbola centralne Srbije i zbog jedinstvene izrezbarene ornamentike i prepletima na fasadi manastirske crkve. 

Manastir Svete Petke u Stublu, nalazi se na 11 km od Vrnjačke Banje. Smešten je na obronku Gledićkih planina. U blizini manastira se nalazi Jerinin grad koji je ustvari ostatak rimskog utvrđenja iz IV veka.

Centralnu Srbiju krasi najimpozantniji srpski dragulj Manastir Studenica, srpska svetinja prefinjene arhitekture vizantijsko-raške škole, sa predivnim skulpturnim ukrasima na fasadi manastirske crkve, ulaznim vratima, portalima i prozorima jedinstvenog sklopa. Manastir je podigao Stefan Nemanja od 1183. do 1196. godine. Kako se kasnije zamonašio na Svetoj Gori, posle njegove smrti, njegov sin Sveti Sava, preneo je mošti i položio ih je 1207. godine u Bogorodičinu crkvu. Od tada pa do polovine druge decenije XIII. veka Sveti Sava boravi u Studenici. Pod Savinim starateljstvom manastir Studenica je postala kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije.

Na 10km od manastira Žiča nalazi se stari grad Maglič. Grad-tvrđava dominira čitavom „Dolinom Jorgovana” i ubraja se među najlepše spomenike srpske srednjovekovne vojne arhitekture. Pretpostavlja se da je izgrađen u prvoj polovini XIV veka, a bio je važno uporište za odbranu manastira Žiče i Studenice.

Boravak u Vrnjačkoj Banji omogućiće vam da se odmorite, opustite, uživate u prirodnim lepotama mesta i okruženja, da koristite blagodeti mineralnih voda i upoznate kulturno i duhovno bogatstvo Srbije koje je odolelo vekovima.

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Blog

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare