Vodič za bakšiš u hotelu

Ukoliko ste imali nedoumice koliko treba da iznosi bakšiš u hotelu, spremili smo za vas mali vodič, za koji se nadamo da će vam barem malo pomoći.

Svako putovanje je određeni vid luksuza, upravo zato je važno, ljude koji se trude da vaš boravak učine kvalitetnim i prijatnim, adekvatno nagradite. Jednostavno, ukoliko možete sebi da priuštite odsedanje u hotelu, onda pokažite i zahvalnost. Zaposleni u hotelima se nažalost ne mogu pohvaliti velikim primanjima. Kod nekih pozicija bakšiš igra ogromno ulogu za konačnu cifru na kraju meseca. U pokazivanju zahvalnosti kroz bakšiš nema ničega lošeg, ali je to ipak individualna stvar. Iznos bakšiš trebalo bi da se prilagodi u zavisnosti od usluge koju koristite, lokacije i tipa smeštaja. U nastavku možete pronaći par saveta.

Vozač

Postoje dve opcije. Jedna da koristite šatl bus, dok je druga da iznajmite automobil sa vozačem. Kada govorimo o šatlu, to je u Evropi cifra 5 evra po osobi, dok se za prtljag dodaje još koji evro. Za ličnog vozača i da ste sami u kolima, cena je svakako veća.

Bellboy / Porter

Kada odlazite iz hotela, vaš prtljag će biti smešten u posebne prostorije na koje motri pomenuta pozicija. Par evra po torbi je sasvim odgovarajuće za ovaj tip usluge. S druge strane, ukoliko vam je sve donešeno u sobu i pružene informacije o lokalitetu, koji evro više nije na odmet.

Sobarice

Težina ovog posla mnogim ljudima nije jasna, ako nisu radili u hotelu. A, sasvim slobodno se može reći, da čak i sami zaposleni koji nisu deo sektora domćinstva, nemaju predstavu šta ova rabota nosi sa sobom. Guranje teških kolica s jednog na drugi kraj hodnika, prevrtanje dušeka, ribanje podova u kupatilu, kada i toaleta je sigurno najzahtevniji fizički posao u hotelu, bez rasprave.

Sobu ne morate da čistite svakog dana, tu je dobro poznat znak DND (Do not disturb), ali kada sobarica očisti sobu, na vama je da nagradite trud. U ovom slučaju, bakšiš treba minimum da iznos 4 do 5 evra. Nije mnogo, jer toliko će vas koštati kafa i sok u bilo kom gradu Evrope. Uvek ostavite na vidnom mestu, krevet ili noćni stočić, i uvek uz poruku da je za sobaricu. Verujte na reč, nekad dolazi do krađe od strane tima koji predstavlja room service. Ova pozicija je u najvećem broju slučajeva nevidljiva za goste, zbog čega ne dobijaju pohvale i priznanja kakva zaslužuju.

Konsijerž

Bez obzira što nam je internet omogućio da sve saznamo u par klikova, ova pozicija je i te kako prisutna u renomiranim hotelima. Internet vam jednostavno ne može obezbediti mestu u najboljim lokalima, jer Konsijerž tamo poznaje nekog. On ili Ona, vam mogu nabaviti karte za utakmice najvećih rivala, kada svuda odzvanja da je rasprodato. Sve je u poznavanju lokaliteta. Njihov bakšiš isključivo se meri koliko su vremena utrošili na vas i informacije koje pružaju. Nema potrebe da častite, ukoliko vam je rekao koliko je potrebno vremena od tačke A do tačke B, ili vam je samo dao mapu.

Recepcija

Kada recepcija učini da dobijete bolju sobu, nego što ste rezervisali, stručno rečeno upgrade, obavezno napište lepo komentar na njihovom sajtu ili pošaljite email. Zaposleni na recepciji, isto tako mogu vam pružiti sjajne informacije i završiti milion stvari koje su vam potrebne. Zar nije fer i njih nagraditi?

Davanje bakšiša zavisi dosta od zemlje u kojoj se nalazite. Uvek možete da proverite preko interneta, kako stvari stoje na drugim destinacijama.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Zanimljivosti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare