Uticaj korona virusa na globalni turizam- mere i posledice

U Kini je od srede potvrđeno ukupno 5.974 slučajeva korona virusa, uključujući 132 smrtna slučaja, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija (NHC). Reč je o novoj vrsti virusa sa kojom se svet nikada nije susreo, a koji se proširio širom Kine i u najmanje 16 zemalja širom sveta. Doktori pokušavaju da izoluju zaražene što je brže moguće, kao i da pronađu ljude koji su bili u kontaktu sa virusom. U ponedeljak su Nemačka i Japan potvrdili da su imali slučajeve u koje su umešani ljudi koji nisu putovali u Kinu.

Kina je uvela dodatna ograničenja na putovanje u i iz provincije Hubei, odakle je virus nastao, jer pokušava da obuzda širenje virusa i saobraćajne veze u glavnom gradu Vuhan i van njega, koji se trenutno nalazi u karantinu. Najdrastičnija mera za ograničavanje putovanja, vlasti u Hong Kongu smanjile su za polovinu broja letova i ugasile željeznički prevoz do kontinentalne Kine, a ograničile su i vize – poteze koji bi mogli nadahnuti druge vlade da slede njihovu primenu.

British Airways u sredu je obustavio direktne letove između Britanije i Kine. Američki avioprevoznik United Airlines objavio je u utorak da je otkazao letove od 1. do 8. februara između američkih gradova i Pekinga, Hong Konga i Šangaja. Ostale aviokompanije, uključujući Lufthansu, Air France, Air Asia, EgiptAir, Cathai Pacific, Air India i Finnair, slično su smanjile ili obustavile usluge. Mnoge aviokompanije su ponudile odricanje od naknada za promene ili mogućnost otkaza za kredit na budućem letu.

Aviokompanije ublažavaju svoju politiku, a neki veliki hotelski lanci odriču se naknade za otkazivanje, ali nadoknađivanje svih troškova povezanih sa putovanjima otkazanim zbog straha od korona virusa oblasti Vuhan-a daleko je od zagarantovanog.

Kineska vlada produžila je praznik Lunarne nove godine do 3. februara, a neki od najvećih kineskih gradova poručili su preduzećima da se ne počinje sa radom do sledeće nedelje. Najveće kineske tehnološke kompanije otišle su dalje, obaveštavajući zaposlene da rade od kuće do 10. februara.

Starbucks je zatvorio više polovine svojih objekata u Kini što broji oko 4.300 lokacija dok je Facebook postao prva velika američka firma koja savetuje svojim zaposlenima da izbegavaju putovanje u Kinu.

Kao rezultat zvaničnih saveta o putovanju povodom korona virusa, kompanija Booking.com je radi preventive i sigurnosti gostiju proglasila prisilne okolnosti u pogledu rezervisanja i boravka u smeštajima na teritoriji kontinentalne Kine u oblasti Hubei. Prisilne okolnosti primenjuju se na sve nekretnine u kontinentalnoj Kini i na sve goste koji imaju rezervacije napravljene u oblasti kontinentalne Kine za druge destinacije.

Prisilne okolnosti su trenutno na snazi za sve prijave do i uključujući 8. februar 2020. godine.

Sa prisilnim okolnostima, očekuje se da partneri sa pogođenim rezervacijama refundiraju bilo kakvu uplatu unapred i odriču se svih važećih troškova otkaza za sve rezervacije s dolaskom u roku prisilnih okolnosti.

Takodje kompanija Booking.com će se odreći provizije u tim slučajevima. Uslovi prisilne okolnosti se odnose na sve partnere koji primaju zahteve za otkazivanje gostiju za putnike u i iz kontinentalne Kine.

Srbija će proveravati putnike koji stižu na beogradski aerodrom ‘Nikola Tesla’ uz korištenje termalne kamere te smeštati u karantin sve one za koje se sumnja da su zaraženi korona virusom. Za sada ne postoji vakcina protiv korona virusa i malo toga van osnovne higijene može da minimizira rizik.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare