Usvojeni zakoni o turizmu i ugostiteljstvu – Depozit za turističke agencije, porez na stan na dan

Skupština Srbije usvojila je Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu, prenosi Beta.

Cilj zakona je, tvrde u Ministarstvu turizma, da se zaštite putnici i oni koji u tim oblastima posluju po zakonu i da se smanji siva ekonomija u tim delatnostima. Zakon o turizmu obavezuje turističke agencije da, pored obavezne garancije putovanja, moraju da daju i depozit.

– To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov za kategorizaciju turističkih agencija – rekli su ranije u Ministarstvu turizma.

Kako su naveli, turističke agencije će se razvrstavati u skladu sa brojem prodatih aranžmana i u skladu sa vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad. Agencije koje prodaju više aranžmana i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

Novim rešenjima predviđeno je i da se licenca za rad gubi ukoliko turistička agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja.

Uvodi se paušalni porez za izdavanje stana na dan odnosno za izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima, a iznos uvedenog poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

Prenosi: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare