U okviru kompleksa Bigova Bay planirana dva hotela – Početak izgradnje rizorta očekuje se do kraja 2021.

Kompanija Bigova Bay nedavno je potpisala sporazum o komunalnom opremanju zemljišta sa Opštinom Kotor i Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora. Tim povodom gošća Radija Kotor bila je izvršna direktorka kompanije Branka Lazarević.
– Obala sela Glavatičići, kojem pripada Bigova, dugačka je 11 km, stoga ovo selo ima veliki potencijal, a njegova obala čini 23% obale čitavog Grblja. Dužina obale lokacije Bigova Bay je četiri km ili 36% obale Glavatičića. Turistički potencijali Grblja su značajni, naročito u obalnom delu, jer je ukupna dužina grbaljske obale 23 km, odnosno blizu polovine ukupne dužine obale opštine Kotor. Ovo je investicija u ukupnu infrastrukturu za područje koje je pokriveno državnom i lokalnom studiom lokacije. Infrastruktura nije samo predviđena za područje koje je pokriveno državnom i lokalnom studijom već je predviđeno za šire područke sela Bigova, Lješevići, Vranovići, Pobrđe i delom Žukovice – rekla je Lazarević.
Po planskim dokumentima predviđena je izgradnja dva hotela, od kojih je jedan 478 ležajeva, a drugi je manji, uz određeni broj vila.
– Za objekte visokog turizma na ovom prostoru, koji bi prema usvojenoj planskoj dokumentaciji imali ukupno 1.580 ležajeva, potrebna je dobra infrastruktura koja uključuje vodosnabdevanje, snabdevanje električnom energijom i sistem za otpadne vode, atmosfersku kanalizaciju i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Za ovakve objekte ne možete da ponudite ono što je na području Donjeg Grblja, a to su bisterne i septičke jame – naglašava Lazarević.
Ukupno ulaganje u infrastrukturu severozapadnog dela Grblja iznosi 28 mil EUR. Komunalno opremanje podrazumeva vodosnabdevanje, izgradnju saobraćajnica i tretman otpadnih voda.
– Ukupno 14,3 mil EUR i to je obaveza Opštine Kotor da opremi područje koje je predviđeno za dalju izgradnju. Komunalna infrastruktura se sastoji iz primarne i sekundarne. Bigova Bay je lokacija pored koje ne prolazi ništa od infrastrukture i prvo čvorošte za vodu i struju nalazi se na udaljenosti od devet kilometara. Vodovod će se raditi na potezu od Jugodrva do Bigove, dok se saobraćajnica gradi u samom mestu u dužini od jedan km i pritom se ne opterećuje put koji ide kroz selo do crkve svetog Nikole. To je jedna uska sobraćajnica kojom može da ide jedno vozilo i kao spomen graditeljstva jednog doba treba da služi kao šetalište ubuduće – navodi Lazarević.
Ona je najavila da će u prvoj polovini 2020. početi najpre izgradnja pristupne saobraćajnice do lokaliteta, jer sada ne postoji put kojim mehanizacija može prići, a postojeći ne može da podrži težinu kamiona i ostalih prevoznih sredstava za prevoz materijala.
U toku godine će biti raspisan tender za izgradnju vodovoda.
– Očekujemo da do kraja 2021. godine bude spremna infrastruktura i da tada počne izgradnja turističkih objekata. Najpre hotela visoke kategorije, u zavisnosti od hotelijera koji će biti izabran. Nakon infrastrukturnog opremanja i sigurnosti da ćemo dovesti kvalitetan vodovod, struju, optiku i prostupnu saobraćajnicu, pregovaraćemo sa svetskim hotelskim lancima. Bigova Bay je u pripremne radove već uložila 700.000 EUR – zaključila je Lazarević.
Izvor: Ekapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare