Turizam i kultura u vanrednom stanju

Vanredno stanje širom planete dovelo je do otkazivanja turističkih putovanja, zatvaranja hotela, otkazivanja događaja… Ljudi širom sveta su u svojim domovima ne bi li na taj način doprineli smanjenju mogućnosti širenja korona virusa. Jedna od malo dobrih stvari u ovom trenutku, jeste više slobodnog vremena.

Iskoristite svoje slobodno vreme da upoznate NAŠE predele i ljude, NAŠU istoriju i tradiciju, NAŠE običaje i kulturu – ONLINE.

Tehnologija može da promeni život. Danas više nego ikad.

Posetite događaje online

Verovali ili ne, zbog korona virusa je otkazana čak i Konferencija o korona virusu! U trenutku pisanja ovog teksta stiže i informacija o odgađanju najvećeg od svih događaja – Olimpijskih igara u Tokiju.

Ni u Srbiji stanje nije drugačije. Kalendar događaja u Srbiji koji objavljujemo na našem portalu pretrpeo je brojne izmene, pa su informacije o mnogim događajima nedostupne dok organizatori ne objave nove datume održavanja.

Prvi festival koji je nakon proglašenja vanrednog stanja sve svoje aktivnosti premestio na web uz moto “Don’t cancel, rethink” bio je Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST-a). Pojedini sadržaji ostali su dostupni i nakon završetka događaja na Youtube kanalu FIST festivala.

Exit festival je objavio optimističnu vest da pripreme za jubilarni 20. EXIT teku po planu i da su uvereni da će se festival održati kako je najavljeno, u julu. Do tada svake večeri od 20:20 biće prikazivani neki od najboljih koncerata sa prethodnih festivala, ali i live događaji u okviru #EXITHomeStream (u zatvorenom, naravno).

Nišville jazz festival će tokom trajanja vanrednog stanja emitovati sve koncerte održane prethodnih godina, kao i intervjue sa najpoznatijim učesnicima festivala naoficijelnom sajtu festivala.

Festival Ritam Evrope, najveće dečje i omladinsko muzičko takmičenje u zemlji (namenjeno takmičarima od 12 do 20 godina) je putem društvenih mreža počeo da predstavlja takmičare pobednike iz gradova u kojima su održane audicije i izabrani pobednici.

Festival ekološkog pozorišta (FEP) koji se održava u Bačkoj Palanci sa ciljem poboljšavanja kulturnih prilika i buđenja ekološke svesti, u vreme vanredne situacije, prikazuje na svom Youtube kanalu pobedničke predstave sa prethodnih festivala.

Organizatori Bašta Festa, festivala kratkog igranog filma, koji se održava u Bajinoj Bašti pokrenuli su podkast “U svojoj bašti” gde govore o kulturi, ali i o krizi uzrokovanoj virusom. Takođe, na Facebook stranici Bašta festa, mogu se svakog dana pronaći po jedan od filmova koji su se tokom prethodnih godina našli u takmičarskom programu.

Vanredna situacija je dovela i do vanrednih festivala.

Prvi besplatan Online Filmski Festival Moj OFF održaće se od 27. marta do 10. aprila na sajtu mojoff.net. U okviru festivala biće prikazani neki od najprestižnijih naslova svetske kinematografije, kao i naslovi sa 48. FEST-a i 25. FAF-a.

Obiđite turističke atrakcije, tvrđave i arheološke lokalitete online

Nepokretno kulturno blago Srbije je digitalizovano – Srbija je sada 3D. Zahvaljujući digitalizaciji istorijski spomenici i kulturno nasleđe prikazano je na način kako ih je obično teško videti, iz svih uglova, uz odgovarajuća objašnjenja. Na navedenom linku se mogu pogledati Latinska crkva kod Niša, Ivan kula i crkva Svete Bogorodice u Kuršumliji, crkva Svetih apostola Petra i Pavla kod Pirota, Koznik, Koprijan kod Doljevca, Crkva svetog Mine u Lukovskoj Banji, Latinska crkva kod Žitorađe, Hisar i Jug Bogdanova crkva u Prokuplju, Soko grad, srednjovekovni grad Stalać i Skobaljić grad kod Leskovca.

Možda ste propustili da saznate da je ovih dana u blizini lokaliteta i arheološkog parka Viminacium otkriven brod, verovatno iz antičkog perioda. Dok ovo otkriće ne bude detaljnije analizirano radi utvrđivanja tačnog perioda porekla, a nakon toga i dostupno posetiocima, Viminacium se može obići online.

Za ljubitelje antičkog perioda dostupna je i 3D prezentacija Sirmiuma (Sremske Mitrovice). Da, u pitanju je Youtube video prezentacija, ali ukoliko držite levi klik i pomerate sliku videćete Carsku palatu kao da ste tamo na licu mesta.

Možete isplanirati odmor već sada! Ivanjički kraj sa svojim selima i pogledom koji odmara dušu može biti vaš sledeći izbor za putovanje. Selo Kušići na Javoru ili selo Katići na planini Mučanj idealna su mesta za odmor. Ne propustite da obiđete i Ivanjicu, mesto održavanja nadaleko čuvene Nušićijade.

Evo prilike i da posetite Knjaževac (Zavičajni muzej Knjaževca, kuću Ace Stanojevića, Muzej Stare planine, arheo-etno park Ravna i lokalitet Timacum Minus) ili prošetate Trstenikom (obiđite grad, posetite manastire Ljubostinja i Veluće, uživajte u prizorima sa Zapadne Morave ili pogledajte kako izgleda Stopanja, selo sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, mesto održavanja čuvene Pečenjijade).

Dostupne su i 3D virtuelne ture tvrđava i turističkih atrakcija:

O najznačajnijim ličnostima, objektima i događajima u Srbiji tokom vekova se može saznati putem vremenske linije kulture Srbije.

Pravo je vreme i da se sazna više o običajima drugih naroda koji žive u Srbiji, o njihovim verskim objektima. Možete da obiđete Franjevački samostan u Baču, monumentalnu sinagogu u Subotici ili Bajrakli džamiju u Beogradu. Zanimljiva za posetu je i pravoslavna crkva brvnara u dolini reke Jablanice.

Ljubitelji prirode mogu uživati u prirodnim lepotama Srbije. Predlažemo da obiđete Srebrno jezero, uživate u sutonu u Sokobanji ili posetite pećinu Ceremošnja kod Kučeva.

 

Izvor: Events in Serbia

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare