TOS: Smeštajni kapaciteti u Srbiji relativno popunjeni – Gradski hoteli u najvećem problemu

Na turističkim destinacijama u Srbiji se poštuju mere protiv epidemije, najpopunjeniji su Zlatibor, Vrnjačka i Sokobanja, Palić, Srebrno jezero, a građani za odmor sve češće biraju i seoski turizam, rekla je danas za Tanjug šef službe razvoja turističke ponude Turističke organizacije Srbije Ljiljana Čerović.
– Tradicionalno su najpopunjenije velike destinacije, koje imaju velike smeštajne kapacitete, kao što su Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Palić, popunjeno je i Srebrno jezero kažu do kraja sezone – rekla je ona.
Dodala je da su i manje destinacije, kao na primer Gornji Milanovac koji ima razvijen seoski turizam, sve češći izbor turista ove sezone.
– Početkom sezone u junu smo znali da nećemo imati toliko stranih turista, ali da će domaći turizam na neki način to nadomesti i popuniti kapacitete u Srbije – kaže ona i dodaje da je ta ponuda afirmisana preko medija.
Turisti su ove sezone u Srbiji domaći, a odmor provode i u privatnom smeštaju, kao i u etno kompleksima u Srbiji.
– Ne možemo se porediti sa prošlom godinom, koja je bila rekordna, ali ipak su kapaciteti relativno popunjeni – rekla je ona i dodala da generalno možemo biti zadovoljni s obzirom na celu situaciju.
Kako je objasnila hoteli u turističkim destinacijama nisu ni prekidali sa radom, a sada, poštujući mere, svesno koriste manji obim svojih kapaciteta.
I u turističkim mestima poštuju se ograničenja u radu ugostiteljskih objekata a tradicionalne turističke manifestacije su otkazane što je mera zdravstvene bezbednosti.
– Naši turisti su svesni toga i zato i idu da se odmore u Srbiji – kaže ona.
Turizam, svetski a i domaći, ipak slovi za privrednu granu najviše pogođenu Kovidom.
– Jako veliki problem imaju hoteli u velikim gradskim centrima, oni trpe najveće posledice od situacije sa epidemijom, jer je njihov rad baziran na stranim turistima, kongresnom i sajamskom turizmu i na poslovnim ljudima – kaže ona i dodaje da na tom planu pokušavaju nešto da preduzmu, ali zaključuje da je situacija krajnje neizvesna.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare