Sve teže naći kvalitetne kadrove – Preti li Srbiji odliv ugostiteljskih radnika?

Turizam se danas smatra globalnim ekonomskim fenomenom, pa ne čudi što poslodavcima u Zapadnoj Evropi sve više nedostaju kvalitetni kadrovi. Konobari, sobari, a ponajviše kuvari sve su traženija zanimanja. Pošto ona nisu baš najbolje plaćena u Srbiji, postavlja se pitanje da li postoji opasnost od odlaska ugostiteljskog osoblja iz zemlje.

Profesor na Visokoj turističkoj školi u Beogradu i direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije Hores Georgi Genov, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da svake godine oko 20.000 ugostiteljskog osoblja iz Srbije ode na sezonski rad.

– Moramo da raščistimo da se tu ne radi o migraciji i iseljavanju, nego samo o sezonskom radu – rekao je Genov dodajući da radnici odlaze na kruzere ali i u okolne zemlje, Hrvatsku i Crnu Goru.

Kako je naveo, procena je i da će između 2.000 i 3.000 onih koji zaposleni otići na rad u toku sezone zbog veće plate. Genov kaže da se novac ipak vraća u zemlju, ali i da Srbija na taj način dobija daleko kvalitetnije kadrove jer je na kruzerima nivo usluga visok.

Sa druge strane, kaže Genov, na taj način odlaze i kvalitetni kadrovi, najviše kuvari i konobari. Oni idu za platama koje su i duplo veće i potrebno je naći način da se oni zadrže.

Prosek plata, kada je reč o sobarima, je oko 36.000 dinara ali ne za 100%, već za nekih 60% iskorišćenosti kapaciteta hotela.

Genov poručuje da je potrebno da se poveća standard tih ljudi i da se smanje doprinosi, naročito jer je u poslednje vreme izgrađen veliki broj visokokvalitetnih hotela.

Dalibor Nenadović iz Srednje turističke škole Novi Beograd ističe da je potrebno sve više bodova za upis u turističke škole. Kako je istakao, interesovanje učenika je veliko, pa se sedam učenika prijavi za jedno mesto.
Prema njegovim rečima, u zemljama regiona nije takva situacija, jer đaci tamo nisu zainteresovani za ovu vrstu posla pošto je težak i stresan. Ističe i da je struka generalno potcenjena, a turistički i ugostiteljski radnici zemalja regiona odlaze u druge destinacije, dok osoblje iz Srbije popunjava njijova mesta.
Veliki interesovanje mladih za ugostiteljsvo u Srbiji je prednost, jer tako deo kvalitetnog kadra ostaje u zemlji. Samim tim, ovo su možda deficitarna zanimanja za region, ali ne i za Srbiju, zaključuje Nenadović.
Prenosi: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare