Srpski restoran u TOP 100 u Njujorku

U Njujorku ima više 20 hiljada restorana, a na listi od 100 najboljih od nedavno nalazi se Kafana, poznata njujorška kafana sa srpskom klopom smeštena na Menhetnu i omiljeno mesto nostalgičnih Balkanaca, ljubitelja mesa i balkanskih vina. Naime, čuveni Njujork tajms nedavno je objavio listu 100 najboljih restorana u Njujorku čiji je autor svetski cenjeni restoranski kritičar Pit Vels i na 83. mestu njegove liste nalazi se Kafana.

Pite od spanaća i sira koje su visoke kao parče rođendanske torte; pečene crvene paprike sa čilijem boje šartreza; domaće kobasice na žaru; čudne boce furminta i ribole i veliko bianco (Movia Veliko Bianco, prim. redakcije), dok u uglu sviraju balkanske melodije. Moramo biti u Kafani, ‘sui generis’ srpskoj žurci na Aveniji C. – stoji u opisu srpske Kafane na ovoj listi.

Foto: Instagram screenshot

Kafana je ujedno i jedno od mesta na koje se Vels uvek vraća, a sama lista sastavljena je na osnovu njegovih ličnih preferenci, ali koje je, kako je objasnio, pokušao da stavi u obrazac koji obuhvata raznolikost u Njujorku.

Iza njujorškog restorana Kafana smeštenog u Ist Vilidžu stoje Vladimir Ocokoljić i njegova supruga, glumica Maša Dakić. Oni su restoran otvorili davne 2008, a ovo nije prvi put da ih Vels hvali i o njima piše u superlativima. A šta su Michelin zvezdice?

– Veličine malih viršli, posluženi samo sa lukom, ćevapi nisu ni ljuti ni slani ni masni mi prodimljeni, i uopšte nemaju nijedan ukus po kome obično prepoznajemo kobasice. Oni su puni samosvojnog karaktera i ukusa – napisao je kritičar u Njujork tajmsu prošle godine pohvalivši i prebranac, za koji je rekao da je napravljen od običnih sastojaka koji su, kao je naveo, „uzdignuti do stanja prosvetljenja“.

Izvor: Vino&Fino

Foto: kafananyc.com

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare