Srbija će do 2025. imati 600 hotela – Koji su izazovi domaćih hotelijera

Srbija će u narednih pet godina imati 600 hotela, a Beograd će u više od 300 novih i renoviranih objekata primati turiste, procenjuje profesor Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera.
Srbija trenutno ima 367 hotela, a već u januaru nastaviće se otvaranje novih objekata, pa ćemo ovim tempom do 2025. godine, praktično, duplirati objekte – objašnjava Genov. – Veliki broj stranih, ali i domaćih ulaganja u hotelijerstvo. Nažalost, Beograd i dalje nije dobio hotel sa „pet zvezdica superior“, a uveliko imamo klijentelu kojoj je potreban vrhunski smeštaj. Ukoliko PDV na hranu bude smanjen sa dosadašnjih 20 na 10% – turizam će nastaviti da cveta u našoj zemlji.
Srbija ima 750.000 stolica u restoranima, kafićima, picerijama i ostalim objektima u kojima se služi hrana. Ovaj broj se svakodnevno povećava, jer se posao ugostiteljima dobro razvija.
Međutim, veliki problem očekuje srpski turizam narednih godina:
Kadrovi su gorući problem srpskog turizma i plate će za dobre radnike morati da se povećaju – ističe Genov.- Radna snaga ne prati ulaganja i investitori imaju problem sa kvalitetnim kadrovima. Moramo da edukujemo, pre svega, konobare, a onda i sve ostale u lancu usluga. Neophodno je manje teorije i više prakse u školama. Deca dolaze u školu bez osnovnog domaćeg vaspitanja, pa se dešava da konobari ne znaju da kažu „dobar dan“! Ne znaju ni da se nasmeju! Odlazak u restoran je ceremonijal, strogo utvrđen protokol koji mora da se nauči i strogo poštuje, a počinje osmehom i blagim naklonom.
Mnogi konobari rade „na crno“, a uvođenje sezonskog rada će to sprečiti.
Obećano nam je da će se u ugostiteljstvu dozvoliti sezonski rad isto kao što postoji u poljoprivredi prema Zakonu o angažovanju sezonskih radnika – ističe Genov.- To znači da će gazde moći da prijave radnike na 20 sati nedeljno.
Izvor: Ekapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare