Španija se sprema da otvori granice!

Jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu, a ujedno i država koja se nalazi u vrhu liste pogođenih virusom Covid-19, polako se sprema da otvori svoje granice za sve strane turiste. Predviđa se da bi Španija mogla to da učini najranije krajem juna.

Madrid je iznenadio sve svojim stavom, da će svaki turista koji bude kročio na tlo Španije, biti primoran da bude u izolaciji od dve nedelje. Time žele da izbegnu drugi talas virusa koji je dramtično uzdrmao kompletnu državu.

Izjave iz ministarstva govore, da nepostoji nikakva mogućnost da strani turisti putuju širom zemlje, dok su njeni žitelji ograničeni kretanjem. Glavni cilj i izazov je učiniti Španiju atraktivnom iz zdravstvenog ugla. Turizam predstavlja čak preko 12% prihoda države. Ukoliko se granice otvore krajem juna, industrija će svakako pretrpeti udarac i pad prihoda između 93 i 124 milijardi evra. Optimizam u vlasti se bazira na opadanju broja premnulih od virusa, koji je već par dana ispod 100 na dnevnom nivou.

Španija polako počinje da popušta mere ograničenog kretanja u svim mestima. Restorani i barovi se polako otvaraju, iako ugostitelji znaju da su stanovnici još uvek u strahu. U Valensiji skoro svi barovi su preduzeli sve neophodne mere kako bi se isupnili sve mere predostrožnosti koje su preporučene od strane vlasti.

Epidemija je zdrastveni sistem stavila pred veliki test, kao i samu ekonomiju. To prema procenama može dovesti do pada između 9,5% do 12,4% odsto ove godine. Dok se za sledeću 2021. godinu predviđa rast između 6,1% i 8,5% odsto, rekao je guverner Nacionalne banke Španije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare