Sava centar biće proglašen za kulturno dobro?

Najveći kongresni kompleks u prestonici – Sava centar do kraja godine trebalo bi da bude proglašen za kulturno dobro. Upravo zahvaljujući ovoj odluci, kultno zdanje će biti zaštićeno kada iz okrilja Grada pređe u ruke privatnika.
Posle niza pokušaja da čuveni Sava centar bude predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu, aktuelno je oglašavanje prodaje. Termin za ovaj postupak nije poznat, ali poznavaoci kažu da bi sudbina objekta uskoro trebalo da bude poznata. U poslovnim krugovima je poznato da je Kompanija Delta, kao pretendent na partnerstvo, zainteresovana i za kupovinu i čeka raspisivanje tendera.
Kako povodom zaštite navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, u toku je postupak izrade Odluke o utvrđivanju Sava centra za kulturno dobro, koji uživa status prethodne zaštite od decembra 2017. godine.
– Još je u toku postupak istraživanja i izrade odluke. To je dugotrajan proces, a nadamo se da će biti završen do kraja godine – kaže za „Novosti“ Olivera Vučković, direktora Zavoda. – Mi radimo svoj posao i nam nije bitno da li je vlasništvo državno ili privatno.
Kako obrazlažu u Zavodu, Sava centar predstavlja jedan od najvećih i nasloženijih objekata podignutih u Beogradu, od 1976. do 1977. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića.
– Sava centar je objekat značajnih arhitektonskih vrednosti – navode u Zavodu. – Predstavlja jedno od najoriginalnijih rešenja beogradske arhitekture nakon Drugog svetskog rata i sa hotelom Beograd Interkontinental (sada Crown Plaza) čini najveći kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar Beograda. Građen u kombinaciji betonske konstrukcije i čeličnih ramova, zasnovan je na veoma pročišćenim savremenim, pretežno zakošenim kubičnim formama – sa transparentnim staklenim fasadnim platnima. Akcente u dominantnoj horizontali kompleksa predstavljaju bioskopska sala i hotel.
Kako su za Novosti potvrdili u Delti, uslovi koje su ranije predočili kao zaintersovani kupci i dalje stoje, ali očekuju sastanke po ovom pitanju od jula.
Uložiće 50 mil EUR
Kako je ranije rečeno u Delti, onog trenutka kada Grad objavi tender, namera je da se prijave kao i prethodna dva puta.
– Kongresni turizam je niskoprofitni biznis, a mislim da nema mnogo kompanija u Evropi spremnih da posle prihvaćene ponude Grada ulože dodatnih 50 mil EUR u renoviranje kongresnog centra. Da napravi najlepši kongresni centar u Evropi, a ujedno da nastavi da razvija deo turizma koji trenutno ne postoji, a koji je za Srbiju veoma važan.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare