Rasim Ljajić: Šteta u srpskom turizmu oko 300 mil EUR

Još nema zvaničnih podataka, ali se očekuje da će šteta u turizmu, nastala usled krize izazvane korona virusom, biti oko 300 mil EUR, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
– Hotelijeri procenjuju da će samo oni izgubiti 230 mil EUR zbog otkazanih rezervacija. Agencije tvrde da će imati gubitke između 50 mil EUR i 70 mil EUR – rekao je ministar u emsiji Osvrt i dodao da će se preciznije gubici znati tek na kraju godine.
Zbog jaka prva tri meseca u ovoj godini, kako je naveo, Srbija ima samo 8% manje dolazaka turista u odnosu na period januar-mart prošle godine.
Ljajić je objasnio šta podrazumeva uredba vlade koja se odnosi na zamensko putovanje za građane koji su uplatili aranžmane.
– Ako sam ja uplatio neki aranžman, mogu da dođem i tražim da moj aranžman u toj vrednosti bude na toj destinaciji, ali u drugom periodu ili na nekoj drugoj destinaciji, sve to do 31. decembra ove godine – rekao je on.
Ukoliko neko to ne želi, navodi Ljaljić, 14 dana posle 31. decembra agencija je dužna da im vrati novac.
Naveo je da je od 123.000 uplaćenih aranžmana koji je trebalo da se realizuju, 98.000 rešeno, odnosno neki su dobili novac nazad, a neki prihvatili zamensko putovanje.
Naveo je će se Srbija u narednom periodu fokusirati na domaće turiste, goste iz regiona, a od 15. maja kreće kampanja za kinesko tržište preko Alibabine platforme Fligi.
– Preko te platforme obratićemo se kineskim turistima da posete neku destinaciju u Srbiji. Zauzimamo što bolji start da kineskim turistima približimo potencijal Srbije, s obzirom na to da smo imali ogroman rast kineskih tursta – rekao je on.
Govoreći i o održavanju velikih manifestacija u Srbiji, Lajić je naveo da su u kontaktu sa organizatorima, koji se i dalje pripremaju za održavanje manifestacija.
– Oni se i dalje pripremaju za održavanje manifestacija, pratiće se epidemiološka situacija, da li će biti otkazivanja, prolongiranja datuma, videćemo još. Možda će biti promene datuma, za nas bi bilo turistički bitno da se održe, ali ne po cenu zdravlja – rekao je ministar.
Govoreći o turističkim vaučerima za odmor u Srbiji, naveo je da na njih imaju pravo penzioneri, nezaposleni, registrovana poljoprivredna gazdinstva i zaposleni za koje je, kako je rekao, do sada bio limit plata od 60.000, ali je on sada pomeren na 70.000 dinara.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare