Prvo beogradsko „slatko ćoše“ dobija zasluženo obeležje

Davne 1905. godine u Beogradu je otvorena prva prodavnica čokolade. Od male konditorske radionice ubrzo je prerasla u veliku fabriku.

Radnja vlasnika Koste Šonde nalazila se u Dubrovačkoj ulici, na mestu koje današnji Dorćolci žele da obeleže. To prvo beogradsko „slatko ćoše“, na uglu današnjih ulica Cara Uroša i Solunske, članovi Udruženja građana „Donji Dorćol“ žele da učine prepoznatljivim.

– Prva beogradska fabrika čokolade, kakaa, leda i keksa „Šonda“ osnovana je na ovom mestu 1902. godine. Nedaleko odavde, u Dubrovačkoj ulici, nalazila se prodavnica Koste Šonde, koja je poslovala od hiljadu osamsto sedamdeset i neke godine – priča Jelica Đorđević iz Udruženja Donji Dorćol.

Činjenica je da Beograđani baš i ne znaju za Kostu Šondu. Njegovo ime je, u novije vreme, u javnost vratio televizijski serijal „Beograd za početnike“.

– Udruženje je uspelo u tome da se 2018. godine ovom prostoru dodeli ime Koste Šonde. Sledeći korak je njegovo uređivanje. Nadamo se da ćemo iskoristiti neke elemente vezane za fabriku, kao što su čokolada, keks i led, pa tako možete očekivati klupu u obliku table čokolade ili trg popločan kockicama čokolade, keksa i leda Šonda – kaže Jelica Đorđević.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare