Predloženo da Francuska proda Mona Lizu da pokrije finansijske gubitke zbog COVID19 pandemije

Francuska bi mogla da nadoknadi svoje finansijske gubitke usred pandemije virusa korona prodajom Mona Lize, predložio je preduzetnik Stefan Distingvin.

Distingvin, osnivač tehnološke kompanije Fabernovel, izneo je ovaj predlog u intervjuu za časopis „Usbek & Rika“, objašnjavajući da bi Francuska trebalo da „proda porodični nakit“ za najmanje 50 mlrd EUR.

– Kao preduzetnik i poreski obveznik znam da ove milijarde nisu izmišljene i da će nas to nužno koštati. Očigledni refleks je rasprodati dragocenu imovinu po najvišoj mogućoj ceni, ali onu koja je najmanje kritična za našu budućnost – rekao je Distingvin.

– Slika se lako pomera, pa ju je lako i prodati. A imamo mnogo slika… Godine 2020. novac moramo naći tamo gde se on nalazi. Pa prodajte porodični nakit – dodao je Distingvin.

Prema njegovim rečima, cena je suština problema i glavni predmet osporavanja.

– Cena mora biti luda da bi operacija imala smisla – kaže ovaj preduzetnik, koji procenjuje da bi bilo potrebno manje od 50 mlrd EUR da bi se kupila Mona Liza.

– Pravno i tehnički, ovo rešenje bi imalo mnoge prednosti: omogućilo bi Francuskoj i Luvru da zadrže kontrolu nad slikom. Čak se može zamisliti da bi ovaj zaplet mogao dobiti saglasnost velikog Leonarda da Vinčija, koji je bio slikar, ali i savladao sve nauke i tehnologije svog vremena – zaključuje Distingvin.

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Zanimljivosti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare