Pravo na pomoć države ima 280 hotela u 27 gradova – Ministarstvo turizma objaviće javni poziv za desetak dana

Država je izdvojila 1,2 milijarde dinara kao direktnu pomoć za gradske hotele kako bi održala njihovo poslovanje i očuvala zaposlenost u tom sektoru, a najveći deo tih sredstava preusmeren je od 400.000 vaučera koji neće biti podeljeni zbog manjka interesovanja, rekao je danas ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Ministar je naveo da će ostatak sredstava za tu sektorsku pomoć biti izdvojen iz tekuće budžetske rezerve.
Ljajić je gostujući na TV Pink istakao da je uslov za dobijanje 350 EUR po ležaju i 150 EUR po sobi da hotelijeri ne otpuste više od 10% radnika do kraja godine.
Objasnio je da to praktično znači da ukoliko hotelijer prijavi da ima 10 jednokrevetnih soba, dobiće 500 EUR po sobi, odnosno ukupno 5.000 EUR bespovratne pomoći.
Pravo na pomoć ima 280 hotela u 27 gradova Srbije, rekao je Ljajić i dodao da će Ministarstvo turizma za desetak dana objaviti javni poziv kojim će kriterijumi za dobijanje pomoći biti jasnije definisani.
Gradski hotelijeri taj novac mogu očekivati, kaže Ljajić, krajem septembra, a najkasnije početkom oktobra.
S obzirom da su zahvaljujući domaćem turizmu u planinskim i banjskim mestima i na selima smanjeni gubici, te će ugostitelji u tim mestima moći da „opstanu“, s druge strane gradski hoteli zavise od stranih turista i zato im je bila potrebna pomoć države, ukazao je ministar.
– Verujem da će im ova podrška države pomoći da drže glavu iznad vode u ovom teškom periodu i da zadržimo zaposlenost u hotelskom sektoru. Sigurno je da će biti kritika zašto samo hoteli u velikim gradovima, ali nema najbolje odluke i odluke koja nema mane – rekao je Ljajić.
Bez obzira na veliki broj domaćih turista po banjskim i planinskim centrima krajnji ishod u turizmu neće biti pozitivan zbog manjka stranih gostiju, ističe Ljajić.
– Jedina pozitivna stvar u ovom moru loših vesti kada govorimo o turizmu jeste ekspanzija manje vidljivih turističkih destinacija u zemlji i nadam se da će taj model razvoja turizma biti nastavljen i nakon pandemije – rekao je Ljajić.
Govoreći o zimskoj sezoni, ministar kaže da je ona još uvek neizvesna zbog epidemiološke situacije, ali se očekuje da će biti sprovedena i da će imati zavidan broj gostiju kako bi se gubici u turizmu smanjili.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare