Posle HORES-a i YUTA uputila zahteve Vladi za pomoć

Od kada je otkriven, virus COVID-19 je ekonomski najviše pogodio industriju turizma. Yuta je uputila zahtev Vladi i predložila tri mere za spas turističkih aranžmana i zaposlenih u ovom sektoru.

Već sada veliki broj avio-kompanija i turističkih agencija ima ogromne gubitke usled otkazivanja putovanja. Veruje se da je industrija putovanja u najvećoj krizi u poslednjih 18 godina, piše britanski Gardijan.

Korona virus je između ostalog uslovio da se otkaže preko 1000 letova do kraja maja, kao i da veliki broj putnika odustane od svojih planiranih putovanja, kako poslovnih, tako i privatnih.. Hoteli su kako navodi Gardijan takođe teško pogođeni, a berzanski indeks koji održava stanje u tom sektoru je pao za 18,5 odsto u prva dva meseca ove godine.

Srbija – više od 7.000 zaposlenih strahuje od gubitka posla

U Srbiji je situacija u turističkom sektoru vrlo kritična, i više od 7.000 zaposlenih strahuje od gubitka posla… U međuvremenu zatvoreni su prvi hoteli zbog otkazivanja noćenja gostiju usled korona virusa.

Direktor HORES-a Georgi Genov je izjavio da je za sada u 64 hotella otkazano 7.132 individualnih noćenja, kao i 25.337 grupnih noćenja, koja su ranije zakazana.

U želji da pomogne, YUTA – Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije, je juče od resornih državnih institucija zatražila direktnu pomoć i uvođenje tri mere koje bi zaštitile hiljade građana koji su uplatili aranžmane, ali i zaposlene u ovom sektoru kojih ima između 5.000 i 7.000.

YUTA je u pismu, upućenom resornom Ministarstvu trgovine i turizma, ali i Ministarstvu finansija, zatražila uvođenje vrednosnih vaučera, beskamatnih pozajmica, kao i oslobađanje poreza i doprinosa na zaposlene, i sve to u periodu dok traje kriza.

Likvidnost najveći problem agencija u ovom trenutku.

Za sada po zakonu, svaka agencija mora da vrati novac svima koji žele da otkažu aranžman, i to u roku od 15 dana. Takvo pravilo u trenutnim okolnostima, kada agencije nemaju dnevne prihode a novac im ne vraćaju strani partneri, bi opstanak svih agencija doveo u pitanje. Zato je preporuka da Vlada ukine uredbom ovo pravilo i prihvati model vaučera..

„Mi smo već pripremili vaučere, svojevrsni vrednosni dokument čija bi vrednost odgovarala uplaćenom aranžamanu, a koje bi putnik mogao da preuzme u agenciji, u kojoj je uplatio putovanje i iskoristi u nekom narednom periodu, do šest meseci ili do kraja godine. Za uvođenje ovih vaučera, potrebna nam je država, jer izdavanje istih po sadašnjem zakonu nije dozvoljeno“, reči su Aleksandra Seničića, direktora YUTA-e. 

Direktor YUTA-e se svakako nada da će se situacija sa korona virusom stabilizovati, jer i ove mere su kratkoročne.

Seničić je takođe izjavio kako bi se uvođenje mera odnosilo i na agencije koje nisu članice YUTA-e.

Izvor: Travel magazin

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare