Popunjenost domaćih hotela i do 70%

Turizam se posle teškog perioda oporavlja

Ovog proleća je turistički sektor pokazao da kriza izazvana pandemijom definitivno prolazi, ali samo u slučaju potrebe za putovanjima. Turističke agencije zadovoljno „trljaju dlanove“, jer je ogromno interesovanje za prolećnim destinacijama i iako je reč o jeftinijim aranžmanima, posla, kažu, ima dovoljno. Veliki broj naših građana je otišao i na domaće turističke rute, a u prilog tome govori i podatak da je popunjenost hotela u najpoznatijim planinskim centrima i banjama veća od 70%. Georgi Genov, direktor poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Hores, rekao je za Politiku da je popunjenost u hotelima veća nego u januaru 2022, ali su i cene više.

Foto: Pixabay

Hoteli na planinama i u banjama su veoma popularni za vreme praznika

– U domaćim hotelima oko praznika beleži se veća popunjenost posebno na planinama i u banjama. Smeštaj je skuplji za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali su i troškovi sigurno porasli za 30%. Osim troškova, domaći hotelijeri se suočavaju sa ogromnim problemima u vezi sa radnom snagom. Manje je radnika, a raste poseta i to se odražava i na kvalitet ponude – naveo je Genov.
Upitan ko su gosti koji su popunili domaće hotele, odgovorio je da su to turisti uglavnom iz dijaspore, ali i iz regiona koji su iskoristili ove praznike da obiđu i Srbiju. Inače, u Beogradu je popunjenost hotela u ovom trenutku oko 60%.
Inflacija i generalno rast troškova osetio se i u evropskim metropolama, pa oni koji planiraju da otputuju u Evropu mogu da računaju da će smeštaj ovog proleća plaćati za trećinu više nego u istom periodu 2022.
Nedavna analiza organizacije „Travel intelidžens servis“ koja je upoređivala cene na 20 različitih destinacija pokazuje da su prosečne cene smeštaja u evropskim hotelima tokom uskršnjih praznika primetno porasle i u većini slučajeva su iznad stope inflacije. Osim izuzetaka zabeleženih u Napulju, Tirani i Budimpešti, gde su cene hotela s pet zvezdica znatno pale, u svim drugim gradovima je smeštaj skuplji i do 30 odsto. Prema ovim podacima u nekoliko gradova, uključujući Barselonu, Brisel i Rim, cene hotela povećane su u proseku za 30 procenata dok su u Zagrebu, Varšavi i Tirani registrovana najmanja poskupljenja tokom prethodnih uskršnjih praznika.

Kakva je situacija sa cenama na destinacijama u Evropi?

– Sproveli smo istraživanje o cenama hotela na 20 evropskih destinacija i zaključili da one rastu svuda osim u Napulju, Tirani i Budimpešti. Tu su čak i cene hotela sa pet zvezdica doživele blagi pad od jedan, tri i pet procenata. Najniže cene su u Ljubljani, Madridu i Tirani. U odnosu na isti period prošle godine, najveće poskupljenje je u Barseloni sa ukupno 43% rasta u hotelima sa tri zvezdice. Kada je reč o hotelima sa četiri zvezdice Brisel je, po povećanju cena na prvom mestu sa rastom od 34 procenta. Hoteli sa pet i više zvezdica najviše su poskupeli u Parizu. Iako je utisak stručnjaka da cene u ovoj industriji naglo rastu, mnogi se pravdaju da je to prouzrokovala inflacija i opšti rast troškova. I u evropskim turističkim centrima se žale na problem nedostatka radne snage, što uz rast troškova neminovno mora da dovede do poskupljenja smeštaja.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare