Planinski pejzaži umesto plaže – Seoski turizam na obroncima Tare za ljubitelje zdrave hrane i mirnog odmora

Region Zapadne Srbije poznat je po svojim prirodnim lepotama. Brojne planine nude obilje mogućnosti za aktivan odmor ili samo šetnju, kako zimi kada su prekrivene snegom, tako i leti kada mnogi (avan)turisti požele da bar na trenutak pobegnu od vrućina i uživaju u svežem planinskom vazduhu.
Baš između Tare i Zlatibora, na obroncima ove dve planine i na oko 35 kilometara od Užica, smešteno je selo Kremna, koje zbog svoje klime i idealne nadmorske visine od oko 800 metara od početka 20. veka nosi i „titulu“ vazdušne banje. Na samo desetak kilometara odavde nalaze se čuvena pruga Šarganska osmica, Drvengrad i Nacionalni park Tara, a na tridesetak, u susednoj Bosni i Hercegovini, i Višegrad sa svojim znamenitostima.

Kremna su većini verovatno najpoznatija po čuvenom proročanstvu i Tarabićima, ali ovo planinsko naselje sa oko 2.000 stanovnika ima odlične uslove i za razvoj seoskog turizma, kao i za proizvodnju zdrave hrane, pa je postalo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za ljude željne zdravog vazduha, domaće kuhinje i mirnog odmora.

Ovakvu pogodnu lokaciju iskoristilo je i domaćinstvo Vračarić, Slavica i Čedo sa svoje četvoro dece, koji se na svom imanju bave poljoprivredom i proizvodnjom organske hrane. Rade i na razvoju seoskog turizma, prvenstveno za decu, kojim su počeli da se bave 2011. godine, kada su odlučili da prodaju stan u Užicu i počnu da žive u Kremnima.

– Početni kapital uložili smo u gradnju poslovnog objekta sa komorom za skladištenje i čuvanje hrane i u vozilo sa mobilnom hladnjačom za transport. Uzeli smo i kredit za početnike, koji smo iskoristili za adaptaciju jednog smeštajnog objekta – objašnjava Slavica.

Ona napominje da su Pavlina (15), Viktor (13) i Fjodor (11) pre šest meseci dobili sestru Zvezdanu, i trenutno je najmlađi član porodice u centru pažnje.

– S obzirom na tako brojno potomstvo, jasno je odakle inspiracija za razvoj seoskog turizma za decu – kaže naša sagovornica uz osmeh, dok nas crni vučjak Atila, kao svaki dobar pas čuvar, znatiželjno posmatra.

Oko imanja Vračarića su brojni brežuljci i proplanci, na kojima Viktor i Fjodor „pikaju“ fudbal sa svojim drugarima, a često odmere snage i sa gostima. Nismo saznali ko je do sada bio uspešniji u tim duelima, ali su nam otkrili da su se mnogi narednih godina vraćali na „revanš“.

U blizini se nalazi i pomalo skriveno, prelepo planinsko jezero, za koje znaju samo malobrojni meštani i čiji vodostaj varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Ambicioznijima i onima sa boljom kondicijom Vračarići predlažu uspon na obližnje brdo, sa koga se vidi skoro celo selo.

Seoski turizam je u ovom kraju već prilično razvijen, mada se postavlja pitanje perspektive i razvoja nekih većih kapaciteta, pogotovo kada čak i zaposleni u već postojećim hotelima često gostima unapred preporučuju odlazak u privatni smeštaj.

Organski specijaliteti

Slavica Vračarić je kao predstavnica svog domaćinstva 2013. godine dobila nagradu Udruženja poslovnih žena Srbije (UPŽ) – Žena zmaj, za pionirski preduzetnički poduhvat u seoskom turizmu. Iste godine, njen projekat proizvodnje organske hrane i organizovanja dečjih radionica, nagrađen je na konkursu Fondacije Ana i Vlade Divac, Unicredit fondacije i Unicredit banke – „Ideja za bolje sutra“. Ova priznanja bila su joj dodatni podsticaj da nastavi sa radom.

– Organska hrana je budućnost svuda u svetu, a u Kremnima postoje idealni uslovi za poljoprivredu i uzgajanje zdrave hrane. Zato želimo da potvrdimo njenu vrednost, koju su itekako shvatali još naši preci – navodi Slavica.

U kvalitet i ukus proje, sira i kajmaka, mesnih prerađevina i jagnjećeg pečenja, ali i domaće šljivovice i organskog soka od višanja, imali smo prilike i sami da se uverimo. Specijaliteti ovog domaćinstva su još i pogačica od šljive Madžarke, koja se još uvek pravi na tradicionalni način, zatim vodnjika, takozvani eliksir zdravlja, i jabukovo sirće od divljih jabuka.

– Sušenje voća i povrća je tradicionalni način njihovog čuvanja, koji se primenjivao mnogo pre izuma frižidera ili zamrzivača. Malo ljudi zna da je to i jedan od najzdravijih načina, jer sušenjem namirnice gube samo vodu, odnosno vlagu, a zadržavaju svu svoju hranljivu vrednost i pozitivna svojstva – objašnjava naša domaćica.

U planu kampovi za decu

Vračarići planiraju da se ubuduće još više posvete razvoju seoskog turizma, a posebno im je zadovoljstvo kada imaju priliku da ugoste mališane i organizuju dečje radionice.

– Jedna turistička agencija iz Novog Sada pomogla nam je da započnemo posao dovođenjem prvih gostiju, a njihovi utisci su bili toliko pozitivni da je većina ljudi kasnije dolazila na preporuku prethodnika. Takva reklama – „od usta do usta“, dovela nam je i brojne strance, predstavnike ambasada, banaka, visokih institucija… Imali smo u gostima i đake jedne nemačke škole, ali i porodice sa decom i mlađe parove. Sa većinom smo ostali u kontaktu i nakon njihovog boravka u Kremnima i postali smo iskreni prijatelji – naglašava Slavica.

Želja joj je da u narednom periodu organizuje kampove za decu tokom kojih bi mališani, dok uživaju u planinskoj klimi i zdravoj hrani, učili strane jezike, a ponosno ističe da je među bivšim gostima nekoliko profesora koji su već izrazili želju da učestvuju u jednom ovakvom projektu.

Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare