Ove zime bez problema sa parkingom za skijaše – Gradnja garaže sa helidromom u Ski centru Kopaonik u završnoj fazi, u planu još 4 ski staze

Popularnost Ski centra Kopaonik raste iz godinu u godinu, a sa njom i broj gostiju, što donosi velike probleme sa parkiranjem.

Iz tog razloga je prošlog leta započeta gradnja kompleksa parking garaže sa helidromom u okviru Ski centra.
– Ovaj projekat je veoma važan za Ski centar, jer će regulisati dugogodišnji problem parkiranja u sezoni, rasteretiti gužve i pružiti komfor turistima – ističu u za eKapiju u JP Skijališta Srbije koja upravljaju Ski centrom, koje je, uz Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija, finansijer ovog projekta vrednog oko 570 miliona dinara, dok je investitor Ministarstvo odbrane.
Radovi su tokom protekle zimske sezone bili zaustavljeni zbog, kako kažu, nepovoljnih vremenskih uslova, ali su nastavljeni ovog leta i završetak gradnje planiran je pre početka zimske sezone 2019/2020.
Gradnja kompleksa parking garaže sa helidromom je u završnoj fazi, a ugovori o izgradnji prve i druge faze parking garaže su po principu „ključ u ruke“ potpisani sa konzorcijumom firmi na čelu sa kompanijom M enterijer gradnja d.o.o. Beograd kao izvođačem radova. Članovi konzorcijuma su Mašinoprojekt KOPRING Beograd kao projektant parking garaže i Neo Aerodromes engineering d.o.o. Novi Beograd kao projektant helidroma.
Buduća parking garaža biće konceptualno uklopljena u okolni prostor, pristupačna, i omogućiće snalaženje pri kretanju, preglednost i sigurnost.
Prema projektu, nadzemna garaža je planirana kao višeetažna, na četiri nadzemna nivoa, sa 309 parking mesta.
Iz Skijališta Srbije navode da je projekat građevine usaglašen sa karakteristikama ovog tipa objekta, klimatskim uslovima lokacije i uslovima propisanog veka trajanja osnovnih konstrukcija, uz primenu modernih građevinskih materijala kao što su armirani beton, aluminijum, čelik, membrane i eternit ploče, malterisane površine i dr.
Helidrom ski centar Kopaonik biće helidrom na zemlji (Surface Level Heliport) prema klasifikaciji ICAO. Helidrom je za javnu upotrebu, za operacije poletanja i sletanja u VFR uslovima danju i noću.
Merodavni helikopter za ski centar Kopaonik je MI17 i sve fizičke karakteristike budućeg helidroma određene su za taj tip helikoptera, a osim njega, helidrom će zadovoljavati sve projektantske i operativne kriterijume za operacije dvomotornih i jednomotornih helikoptera definisanih prema standardima.
A osim nove garaže, u okviru Ski centra Kopaonik gosti će uskoro imati na raspolaganju i nove staze za skijanje.

Naime, iz Skijališta Srbije podsećaju da su u toku završni radovi na izgradnji nove ski staze na lokaciji Krčmar,  ali i otkrivaju i da je potpisan jugovor za izgradnju nove 4 staze, za koje je u toku pribavljanje dozvola za izgradnju.

Izvor: eKapija
Foto: JP Skijališta Srbije
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare