Otvorena hotelska konferencija Adria Hotel Forum – O budućnosti hotelskih investicija raspravlja više od 300 učesnika iz nekoliko država

Zagreb, 18.02.2020. – Adria Hotel Forum (AHF), vodeća hotelsko investicijska konferencija u jugoistočnoj Europi, otvorena je danas u Zagrebu, u hotelu Hilton Garden Inn, gde se na jednom mestu okupilo više od 300 učesnika, uglednih međunarodnih hotelskih vlasnika, investitora, predstavnika svetskih menadžment kompanija i stručnjaka iz područja finansija i savetovanja.

Brojni su govornici u prvom delu konferencije raspravljali na temu budućnosti hotelske industrije i planovima njenog razvoja za pet, odnosno deset godina. Generalni zaključak jeste da investitori imaju veliki interes ulaganja u ovu regiju te da je ovo pravi moment da se i vlade još bolje pripreme i ponude više kako bih ih privukle.

Jonathan Worsley, CEO Bench Eventsa vodio je prvu panel raspravu u kojoj su učestvovali James Chappell, globalni biznis direktor kompanije Horwath HTL, Markus Lehnert, potpredsednik hotelskog razvoja u kompaniji Marriot International, Frank Reul, direktor razvoja za Istočnu Europu iz AccorHotelsa i Stefan Trienen, direktor u Googleu za istočnu i srednju Europu i Afriku. Zaključili su da jedino što mogu sa sigurnošću reći jeste da će se stvari u idućih nekoliko godina snažno promeniti, a sve prateći dalji razvoj digitalne tehnologije koja klijentima, potencijalnim putnicima omogućuje da na svojim pametnim telefonima u trenu brzo i lako bukiraju smeštaj bilo gde na svetu. 

Thomas Emanuel, direktor kompanije STR dao je pregled hotelskih performansi iz globalnog pogleda prema lokalnom, a zatim je Siniša Topalović iz kompanije Horwath HTL dao ocenu ulaganja u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori.

Usledila je rasprava o državnoj podršci koje se nude za privlačenje investitora. Panel raspravu vodio je James Chappel, a o onome što nude govorili su Tonči Glavina iz hrvatskog Ministarstva turizma, te njegovi kolege iz ministarstava Srbije, Slovenije i Crne Gore Renata Pindžo, Eva Stravs Podlogar i Damir Davidović. Sve ove države trenutno su u fokusu investicijske zajednice i trude se svaka na svoj način da ih privuče i olakšati im investicije finansijskim, fiskalnim i ostalim olakšicama. Takođe, zaključili su da svaki u svojoj državi mora ulagati u ljude, jer taj resurs postaje sve važniji investitorima koji će ulagati tamo gde je raspoloživa i radna snaga.

Kako investitori doživljavaju regiju Jugoistočne Europe i na koji se način privlače investitori raspravljali su pod vodstvom Kristijana Šustera iz Unilinea Ivana Budin Arhanić, potpredsednica za razvoj u Valamar Rivieri, Reuel Slonim, predsednik Uprave Arene Hospitality Groupa, Nicola Lichtenberg, senior manager hotelskih akvizicija i transakcija iz kompanije Aroundtown SA i Clive Hiller iz kompanije Collier. Arena i Valamar, kako su istaknuli, već su krenuli u ekspanziju svog poslovanja I izvan Hrvatske. Konkretno Arena u Mađarskoj I Nemačkoj, a Valamar u Austriji gde su kupili hotele. Snažno se ulaže u postojeći portfolio, posebno se objekti repozicioniraju i preuređuju u 4 I 5 zvjezdica, jer takva ulaganja donose najveći I najbrži povrat kapitala.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare