Otvoren Međunarodni sajam turizma u Beogradu

Na Beogradskom sajmu održana je svečanost otvaranja 44. Međunarodnog sajma turizma i 18. Međunarodnog sajma hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA.

Dan pre zvaničnog otvaranja kapija za posetioce, u prisustvu brojnih domaćih i stranih gostiju, među kojima su prednjačili predstavnici Kine, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, upriličen je program kojim je obeležen početak rada ove najveće turističke smotre u zemlji i regionu, navedeno je na sajtu Beogradskog sajma.
Pod sloganom „Kad je odmor nije teško“ od 23. do 26. februara 2023. godine u halama 1, 1A i 4 učestvuje oko 350 izlagača iz 33 države, među kojima je i osam novih država sa afričkog kontinenta.

Foto: Beogradski sajam

Sajam turizma će i ove godine predstaviti veliki broj popularnih svetskih destinacija sa sve raznovrsnijom turističkom ponudom, autentičnim smeštajnim kapacitetima prilagođenim savremenim turistima. Najnoviji trendovi u međunarodnoj turističkoj industriji, kao i inovativni koncepti i perspektive u razvoju turističkog biznisa biće centralne teme koje će okupiti i poslovne posetioce i ljubitelje putovanja.
Tradicionalno, na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori.
Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, rekla je da postoji velika perspektiva turističke saradnje Kine i Srbije.
– Kina i Srbija imaju jedinstvene prednosti u ostvarivanju turističke saradnje. Jedna je ukidanje viza, a druga uspostavljanje direktnog leta – poručila je Čen Bo.
Takođe, istakla je da veruje da će povećanje broja poseta srpskih turista Kini snažno podstaći turističku saradnju Kine i centralne i istočne Evrope, što će doprineti povećanju njihove kulturne razmene i promovisati ekonomski razvoj tih zemalja.
– Nadam se da će svi iskoristiti tu priliku za bolje razumevanje i saradnje i pružanju kvaliteta turističkih programa – rekla je ambasadorka.
Obraćajući se prisutnima, Ši Anping, šef kineske delegacije, potcrtao je ulogu gradskog biroa za kulturu i turizam Pekinga, jednog od dva velika kineska grada koji na ovom sajmu reprezentuju kineski turizam u kulturu u celini.
Svečano otvarajući najznačajniju turističku manifestaciju u regionu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sve koji dođu u Srbiju dočekati velika dobrodošlica, i da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci, a prihod od turizma prošle godine porastao na 2,5 mlrd EUR.
Naveo je da je u prvih mesec i po ove godine broj dolazaka stranih turista u Srbiju povećan za 53%, a rast noćenja za 69% u odnosu na isti period prošle godine i da je „Srbija prva u Evropi po porastu broja turista“.
Predsednik je najavio i da će se Srbija boriti da Beograd bude domaćin specijalizovane EKSPO izložbe 2027. godine, koja bi značila turistički bum za našu zemlju.
Vučić je istakao da će biti uloženo dosta sredstava u razvoj turističke infrastrukture kako bi mogli da budemo domaćini te izložbe, ali da bismo posle od razvoja turizma imali velike prihode.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare