Održan XIV Forum Hotelijera

U hotelu Falkensteiner u Beogradu, uspešno je održan XIV  Forum Hotelijera.

Forum je otvorio Miroslav Knežević državni sekretar za turizam, koji je pozdravio prisutne i poželeo da i ovogodišnji forum protekne u što boljem raspoloženju. Nakon njega forum je najavila i Ljiljana Rebronja organizatorka i glavna i odgovorna urednica časopisa „Turistički svet“. Moderator Miša Ćirić je najavio program  i pozdravio sve učesnike i partnere foruma.

Vesna Vlatković iz A hotela, prvog luksuznog lanca hotela u Srbiji, je pozdravila sve prisutne u ime kompanije i prenela utiske Miroljuba Aleksića, vlasnika Alco grupe, koji nije mogao da prisustvuje ovogodišnjem Forumu. U svom uvodnom govoru Vesna je iznela da je „energija najvažnija osobina lidera“.

Nakon Vesne usledio je govor Slobodana Unkovića  profesora emiritusa Univerziteta Singidunum, koji je govorio o sve većem broju turista u svetu, o tome da treba pružati šansu mladima, kao i da ne trebaju svi da se školuju za menadžere, već da mladi treba da se obrazuju i za druge pozicije, kako bi imali kompletan kadar i kako ne bi imali probleme sa nedostatkom kadrova u turizmu. Napomenuo je da je turizam bio i ostao “ pasoš mira“.

Sledeći govornik je bio Žarko Radulović, suvlasnik kompanije Montenegro Stars, koji je istakao da je samopouzdanje veoma bitno za uspeh. Pored toga istakao je da je za uspešan hotel potreban dobar tim.

Prisutnima se obratio Slobodan Čerović, koji se dotakao teme liderstva sa teorijske strane, s obzirom da je dekan Fakulteta za hotelijerski i turistički menadžment Univerziteta Singidunum.

Preko video linka, obratila se Dragana Đermanović blogerka, koja je proglašena za ženu decenije u oblasti društvenih medija i liderstva. Ona je pričala o inovacijama u hotelijerstvu, a glavni primer je upotreba aplikacija i dodatni sadržaji za goste.

Jedan od predavača bio je Goran Kovačević, generalni direktor K-hotels, u okviru kojeg posluje Hotel Square Nine i kompanija Fresh Square, koja se bavi proizvodnjom hrane  i keteringom. Goran je pričao o umetnosti vođenja ljudi i o tome kako stvoriti viziju i motivisati zaposlene.

Jelena Šuleić generalni direktor kompanije A hoteli, čiji moto je nikad ne odustaj. Jelena potiče iz hotelijerske porodice. Svoje prve korake je napravila na Kipru, radeći u sektoru održavanja higijene, na poziciji sobarice. Pored veoma teškog početka, veoma brzo je napredovala i postigla veliki uspeh u karijeri. Radila je na otvaranju hotela Izvor u Aranđelovcu, a dok je bila na čelu hotela Moskva, taj hotel je ostvarivao sjajne rezultate.

Dejan Stanojević  direktor Merkura u Vrnjačkoj Banji, koji iako se školovao u oblasti medicine, već petnaest godina uspešno vodi ovaj centar. Pričao je o dogodovštinama i iskustvima iz svoje karijere.

Sa pristunima je svoje iskustvo podelio i Vladimir Marinković, najbolji operativni menadžer brenda Courtyard by Marriott. Pričao je o svojim počecima u hotelijerstvu, o hotelu Saint Ten gde je sada generalni direktor. Istakao je da pravog lidera svakog dana pokreće dobar TIM.

Vesna Kostandinović iz Kraljevih Čardaka na Kopaoniku, je pričala o svom početku u hotelijerstvu i o tome, kako su konaci zapravo nastali. Od želje Vesne i njenog supruga da imaju malu vikendicu na  Kopaoniku pa sve do nastanka ovog velikog komleksa, nije proteklo puno vremena.

Lelica Todorović NLP trainer & couch, koja smatra da je liderstvo talenat, veština i filozofija- sve zajedno. Da bi lider bio uspešan, mora da ima viziju, otvorena čula i da bude fleksibilan. Lelica je izdvojila 4 karakteristike koje odlikuju pravog lidera. Pre svega je izdovjila da pravi lider mora da ima viziju ili san, zatim da mora tu viziju sprevesti u akciju. Navela je i da lideri moraju imati otvorena čula, samim tim trebalo bi da bude fleksibilan na sve spoljašnje faktore. Kao jako bitnu stvar iskazala je potrebu za svakodnevnim usavršavanjem i celoživotnim učenjem da bi se išlo u korak sa promenama.

Milena Milenković, sjajna mlada i ambiciozna direktorka hotela Junior na Kopaoniku, pričala je o svojim počecima. Dotakla se i teme konstantnog učenja koje kasnije dosta utiče na samopouzdanje i stav pravog lidera. Smatra da su glavne karakteristike lidera pre svega odgovornost i tačnost. Ponovila je da je takođe poštovanje sebe jako bitno i u najtežim trenucima. Kao i Lelica, Milena je spomenula da je fleksibilnost odraz liderstva, kao i emocije koje moraju biti uklječene u svaki aspekt života, što u poslovni, što u privatni život.

Organizatori Foruma su na kraju formalnog dela konferencije priredili koktel iznenađenja u čast prof. dr Slobodana Unkovića, kome je krajem oktobra Svetska turistička organizacija (UNWTO) u Madridu dodelila najznačajnije priznanje za višegodišnji uspešan rad u stimulisanju razvoja turizma u svetu, posebno u oblasti obrazovanja visoko stručnih kadrova za turizam. Na samom kraju svim pristutnima se obratio i Miroljub Aleksić, predsednik Alco grupe, koji je pozdravio sve prisutne, čestitao Ljiljani Rebronji i njenom timu na još jednom sjajnom Forumu i iskoristio priliku da kaže nešto više o investicijama Alco grupe, otvaranju hotela Tornik na Zlatiboru kao i investicijama koje su vezane za grad Beograd.

Organizator XIV Foruma hotelijera je redakcija časopisa Turistički Svet, pokrovitelj Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a partner Univerzitet Singidunum.

Foto: Turistički svet

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare