Nove mogućnosti na horizontu nekretnina – Šta je bitno kod kancelarija, hotela, logističkih prostora?

Balkans Property Forum 2019 razmatrao je nove mogućnosti na horizontu, kako je i nazvan drugi deo konferencije održane u hotelu Hilton u Beogradu.

Na samom početku bilo je reči o budućem razvoju kancelarijskog prostora. Moderator Vera Lukić iz kompanije CBS International Srbija razgovarala je sa Hubertom Abtom iz kompanije New Work Offices, Gilom (Giles) Batemanom iz IWG plc, Jelenom Dražić iz Siemens-a i Arnom Vilemsom (Willems) iz GTC-a.

Rečeno je da će u narednih 10 godina pažnja sve više biti usmerena na fleksibilnosti prostora, ali i na dodatnim pogodnostima koje poslovni prostori nude, kao što su mesta za odmor i relaksaciju.

– Veštačka inteligencija i digitalizacija će doneti velike promene – uveren je Hubert Abt.

Gil Bateman je istakao da su za odabir poslovnog prostora važna tri faktora: lokacija, različiti tipovi kancelarija i cena.

Jelena Dražić je istakla da bi oni koji osmišljavaju i izdaju poslovni prostor trebalo da razmišljaju kao oni koji će taj prostor da koriste, odnosno da im obezbede sve neophodno.

Hoteli kao odličan biznis

O hotelima se govorilo na drugom panelu. Moderator je bio Marius Gomola, generalni direktor Hortwath HTL i osnivač HOTCO. Njegovi sagovornici bili su Silvija Lovreta, Marriott International; Uroš Vukomanović, Soravia Managment; Nikola Avramov, Alpha Hotel Management i Silvija Ilišković Balagović, Hotelis.

Rečeno je da su hoteli odličan biznis za onoga ko želi da uloži novac, iako nose malo veći rizik, te da se u narednim godinama očekuju veći prihodi. Naglašena je i prednost franšiznog poslovanja.

– Hoteli su kompeksan tip nekretnina i mnogi faktori moraju biti zadovoljeni da bi projekat bio dobar – rekla je Silvija Ilišković Blagović.

Logistički prostor – najatraktivnija klasa imovine

Treći panel predstavio je logistiku kao najpoželjniji investicioni proizvod. Moderator Aleksander (Alexander) Samonig, ECOVICS, razgovarao je sa Darkom Đorićem, MIND Group; Vlatkom Đuričekom, CTP i Nemanjom Uzelcem, Konstruktor Group.

Panelisti su se složili da je pažnja investitora usmerena ka logistici i objektima za proizvodnju, kao i da u Srbiji, kada je reč o lokacijama, nema ograničenja, iako su veliki gradovi u fokusu.

Rekli su i da je poželjno pratiti trenutne infrastrukturne projekte i posvetiti pažnju novim auto-putevima kao budućim lokacijama za ove objekte.

Takođe se moglo čuti i da su danas cene iznajmljivanja prostora za 10% do 20% skuplje nego ranije, kao i da se u okviru industrijskih centara sve više razmatra i izgradnja vrtića, poliklinika, a radi se i na umrežavanju svih kompanija u istoj zoni.

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare