Nova epizoda „New Balkan Cuisine“ na Agelast YouTube kanalu

Na YouTube kanalu Agelast u utorak 31. oktobra u 20h biće emitovana druga epizoda novog serijala „New Balkan Cuisine“ koja je posvećena jednoj od najstarijih i najznačajnih namirnica poznatih čoveku – medu.

 Serijal New Balkan Cuisine se bavi gastronomijom i namirnicama Srbije i balkanskog regiona. Osmišljen je kao dokumentarni „road movie” koji prati kuvarski kolektiv “New Balkan Cuisine” na čijem čelu se nalazi šef Vanja Puškar, zajedno sa Blankom Zolak i Branislavom Krstićem. Kroz svaku epizodu se istražuju lokalni proizvodi, njihova istorija i kontekst kroz  putovanja i razgovore sa stručnjacima i proizvođačima. Rezultat istraživanja je bolje razumevanje tradicije i lokalnog gastronomskog nasleđa koje omogućava inspiraciju za nastanak novih jela i načina pripreme.

Tema druge epizode “New Balkan Cuisine“ serijala je med. Epizoda je snimana na jedinstvenom lokacijama u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj, a kroz razgovor sa posvećenim proizvođačima saznaje se više o ulozi koju med ima u našoj tradiciji i kulturu. Od urbanih sredina poput Beograda, pa sve do ruralnih vrleti Makedonije ulazi se u svet medonosnih pčela, saznaje se kako se med proizvodi, sakuplja, vrca, ali i kakav je prenosnik ukusa. I još važnije, koliko nam prostora ostavlja za kreativnost i inovaciju kada su autohtone namirnice sa naših prostora u pitanju.

Emitovanje epizode je zakazano za utorak 31. oktobar u 20h na Agelast YT kanalu.

U okviru serijala u junu je emitovana pilot epizoda sa temom sira, a u nastavku publiku očekuje još pet epizoda, koje će biti emitovane jednom mesečno.

 

NEW BALKAN CUISINE

New Balkan Cuisine predstavlja redizajn balkanske kuhinje. Kreativno-istraživački projekat oslonjen na životne namirnice balkanskog podneblja i njihovo pretakanje u nova jela i nove forme. Istovremeno njega čine ljudi koji svakodnevno učestvuju u realizaciji projekta – od saradnika, proizvođača do gostiju. U okviru koncepta koji je 2016. godine oformio šef Vanja Puškar pokrenuti su restorani Iris New Balkan Cuisine, gastro atelje, bistro Iva  New Balkan Cuisine, dobitnik Bib Gourmand Mišlen priznanja za 2022. i 2023. godinu, i najnoviji restoran Tisa New Balkan Cuisine.

 

AGELAST PRODUCTION:

Iza najpopularnijeg podkasta u regionu i originalnih sadržaja Agelast Produkcije stoji ekipa entuzijasta koja želi da kreira sadržaj koji smatraju da nedostaje postojećem medijskom tržištu. Kreiraju nova pravila u digitalnom okruženju i izlaze iz industrijskih standarda koji su tradicionalne medije doveli do mesta na kojem se nalaze sada. Njihov sadržaj pokriva kulturu u svom najširem značenju i želja je da se publici nudi, kako nezavisan i raznovrsan sadržaj, tako i usluge izvršne produkcije, edukacije i tehničke podrške za kreatore online i tv sadržaja.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare