Najnoviji podaci: Svetski turizam zbog pandemije u gubitku od 320 mlrd USD samo do maja

Pandemija korona virusa izazvala je gubitak od 320 milijardi dolara svetskom turizmu za period od januara do maja, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, saopštila je danas Svetska organizacija turizma (WTO).

– To je trostruko veći gubitak za međunarodni turizam nego tokom svetske ekonomske krize 2009. godine – ocenila je ta organizacija UN sa sedištem u Madridu.

Broj međunarodnih turista je od januara do maja ove godine opao za 56% u odnosu na isti period 2019. godine, odnosno za 300 miliona turista, navela je WTO.

Uprkos sporom pokretanju turizma, posebno na severnoj hemisferi, „indeks poverenja koji je utvrdila WTO, najniži je u istoriji“, ukazuje se u saopštenju.

Među glavnim rizicima za turizam su ponovno jačanje pandemije i mogućnost širenja karantina, kao i to što su Kina i SAD „u mrtvoj tački“, a ranije su bile glavni izvori turista.

Početkom maja, WO je predviđala pad broja međunarodnih turista od 60 do 80% za čitavu 2020. godinu, s gubicima koji bi mogli dostići 910 do 1.200 mlrd USD.

Ta agencija kaže da je ugroženo 100 do 120 miliona radnih mesta u turizmu sveta.

 

Izvor:

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare