Milica i Vukašin su svu ušteđevinu uložili u stari kombi iz 1981. godine da bi danas imali posao iz snova

Pre dve i po godine, drugog novembra 2017, Milica (29) i Vukašin Rakočević (29) iz Podgorice sasvim slučajno su na internetu videli oglas za prodaju kombija. Nije im trebalo ni sat vremena da otvore kasicu u kojoj je Vukašin štedeo novac pet godina, da kupe vozilo i pokrenu nov biznis.

Kombi je brzo restauriran, Vukašin ga je „pretvorio“ u kamper i sve je bilo spremno za posao snova.

Na poznatom sajtu AirBnb objavili su fotografije i kompletnu ponudu iznajmljivanja vozila i klijenti, najčešće stranci koji putuju u Crnu Goru, počeli su da im se javljaju.

„Kombi je moguće iznajmiti samo za obilazak Crne Gore, što je turistima uglavnom bilo potrebno i sasvim dovoljno, a putovanje van Crne Gore moguće je uz dogovor. Trenutno pravimo i vebsajt”, počinje Milica razgovor.

„Nudimo i pomoć na putu (road assistance) a ukoliko dođe do nekog kvara na kombiju, mi stignemo na lice mesta u najkraćem roku i rešimo problem. Naši gosti su rasterećeni i mogu da uživaju u putovanju u potpunosti”, dodaje Vukašin i kaže da je kombi opremljen kompletnom kamperskom opremom: od frižidera do „hammock”-a (viseće mreže za ležanje) i da su gosti više nego zadovoljni nakon putovanja, kako kombijem tako i prirodom i ljudima.

Njihovi gosti su uglavnom mladi parovi, avanturisti koji na drugačiji način žele da obiđu i upoznaju Crnu Goru.

Najvišw gostiju im stiže iz Francuske, Velike Britanije i Belgije, a u planu je još jedan kombi sa pet mesta za spavanje, tako da će kako kažu biti ponude i za avanturističke porodice sa decom.

S obzirom na to da oboje vole prirodu, kampovanja i avanturistička putovanja, kupovina kombija bio im je samo još jedan izazov u koji su se bez mnogo razmišljanja upustili.

„Od 2018. godine živimo u Grliću, jednom malom mestu u blizini Danilovgrada i Podgorice, gde imamo dovoljno prostora za rad na kombijima kao i za sve naše buduće projekte.”

„Marka našeg kombija je volkswagen T3(ili T25 kako ga neki zovu), 1981. je godište, a kupljen je od komšije iz Danilovgrada, ljubitelja oldtajmera. “

“On je ovaj kombi održavao i prodao nam ga u veoma dobrom stanju, što nam je kasnije dosta značilo za prebacivanje u kamper vozilo“, objašnjava Vukašin za Priče sa dušom.

Milica je ekonomista i već pet godina radi u Erste banci u Sektoru za međunarodna plaćanja. Aktivno se bavi trčanjem, aerobikom i jogom.

Vukašin je završio Pravni fakultet, ali nije ostao u svojoj struci, jer se nije u tome pronašao. Radi kao product dizajner u laboratoriji na fakultetu Politehnike na Univerzitetu Donja Gorica. Zadužen je za sve što se tiče 3D tehnologija poput 3D štampanja, modelovanja i skeniranja. Koordinator je i prvog hackerspace-a u Crnoj Gori (UpBeat HUB). Ovo je samo jedna u nizu preduzetničkih ideja bračnog para Rakočević.Neke su ostvarili, a neke tek planiraju.

Kao samouki inženjer Vukašin voli da stvara nove stvari i da se bavi restauracijom starih i ima više inovativnih projekata iza sebe.

Neki od njih su dečji drveni “balance bicikl” koji je prodat u svega desetak primeraka, električni long bord – napravljen za svoju dušu i bluetooth zvučnik koji može da radi 48 sati bez punjenja. Ovo dvoje mladih preduzetnika upoznali su se na proslavi nove 2010. godine u Kotoru, a ove godine su proslavili 10 godina ljubavi.

Na njihovom prvom putovanju kombijem Vukašin je zaprosio Milicu, a to se, kao i mnogo toga u njihovom zajedničkom životu desilo spontano i neplanirano, čak i bez prstena.

Nedavno su saznali da su sličnu preduzetničku priču, pokrenule njihove kolege iz Slovenije. Takođe su u pitanju VW T3 kamper vozila, s tim što ti momci ne rade komplet restauraciju i konverziju, kao Vukašin i Milica, već izdaju turistima gotova i sređena kamper vozila.

„S obzirom na to da smo potpuno spontano i nepromišljeno ušli u ovu priču, rekli bismo da smo imali mnogo sreće. Međutim, postoje i loše strane ovog biznisa, kao što su povremeni kvarovi na kombiju usled neznanja vozača, otkazivanja rezervacija neposredno pred dolazak, prezahtevni gosti i slično. Što se tiče okoline, svi su pozitivno iznenađeni našom idejom”.

Detalje o njihovom kombiju-kamperu pogledajte na ovom LINKU.

 

Izvor: Priče sa dušom

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Zanimljivosti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare