Međunarodni turizam na putu oporavka 2023.

Međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije, sa dvostruko više ljudi koji su putovali tokom prvog kvartala 2023. godine u odnosu na isti periodu 2022. godine.

Ovi podaci i zaključci izneti su u upravo objavljenom barometru Svetske turističke organizacije (UNWTO). Drugi Svetski turistički barometar UNWTO-a ove godine pokazuje da je brzi oporavak sektora turizma i putovanja nastavljen i 2023. godine, jer su, prema podacima, međunarodni dolasci tokom od januara do marta 2023. godine ukupno dostigli 80 odsto prepandemijskog nivoa.

Prema barometru, procenjuje se da je 235 miliona turista putovalo u inostranstvo u prva tri meseca ove godine, što je više nego dvostruko u odnosu na isti period 2022. godine.

Podsećamo, međunarodni turizam je 2022. godine ostvario 63 odsto svog nivoa u periodu poređenja pre korona virusa, iako je bio udvostručen u odnosu na 2021. godinu. Ukupno 917 miliona turista putovalo je u inostranstvo 2022. godine, što je 101,6 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

Foto: UNWTO

“Početak godine je ponovo pokazao jedinstvenu sposobnost turizma da se oporavi. Na mnogim mestima smo blizu ili čak iznad nivoa dolazaka pre pandemije”, rekao je generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili.

Po regionima u prvom kvartalu 2023. gdoine, barometar je pokazao da je Bliski istok imao najjače rezultate kao jedini region koji je premašio dolazak iz 2019. godine i to za više od 15 odsto i prvi koji je se vratio na predpandemijski nivo.

Evropa je dostigla 90 odsto nivoa turista pre pandemije, vođena snažnom tražnjom unutar regiona. Afrika je dostigla 88 procenata, Amerika oko 85 procenata, dok su Azija i Pacifik su dostigli 54 odsto nivoa iz 2019. godine.

Podaci UNWTO-a su takođe analizirali oporavak po pod-regionima i po destinaciji: Južna Mediteranska Evropa i Severna Afrika su oporavili i vratili na nivoe pre pandemije u prvom tromesečju 2023, dok su Zapadna Evropa, Severna Evropa, Centralna Amerika i Karibi bili blizu dostizanja tih nivoa.

Uprkos pozitivnim znacima, generalni sekretar UNWTO savetovao je zemljama da “ostanu na oprezu za izazove” u rasponu od geopolitičke nesigurnosti, nedostatka radnika i potencijalnog uticaja krize troškova života na turizam.

“Moramo osigurati da povratak turizma ispuni odgovorna očekivanja kao rešenje za klimatske vanredne situacije i kao pokretač inkluzivnog razvoja”, rekao je Pololikašvili.

Foto: UNWTO

Prihodi međunarodnog turizma u 2022. godini

Prihodi od međunarodnog turizma ponovo su porasli podstaknuti značajnim porastom međunarodnih putovanja i dostigli su 1 bilion dolara u 2022. godini, što je realni porast za 50 odsto u poređenju sa 2021. godinom,

Potrošnja međunarodnih turista dostigla je 64 procenta nivoa pre pandemije, a to je niže za 36 odsto u odnosu na 2019. godinu, mereno realno.

Po regionima, Evropa je imala najbolje rezultate u 2022. sa skoro 550 milijardi dolara prihoda od turizma (520 milijardi evra), ili 87 odsto nivoa pre pandemije.

Foto: UNWTO

Budućnost međunarodnog turizma

Rezultati za prvi kvartal 2023. godine u skladu su sa planovima UNWTO-a za ovu godinu koji predviđaju da će se međunarodni turistički dolasci oporaviti i da će doći na nivo između 80 do 95 odsto nivoa pre pandemije. Panel eksperata UNWTO-a izrazio je uverenje u snažan špic sezone (maj-avgust) na severnoj hemisferi, što se odražava u najnovijem Indeksu poverenja UNWTO-a koji ukazuje da je rezultat za ovaj period na putu da bude još bolji od 2022. godine.

Međutim, oporavak turizma takođe se suočava sa nekim izazovima.

Prema Panelu eksperata UNWTO-a, ekonomska situacija ostaje glavni faktor koji utiče na efikasan oporavak međunarodnog turizma 2023. godine, uz visoku inflaciju i rastuće cene nafte koji se pretvaraju u veće troškove transporta i smeštaja. Kao rezultat toga, očekuje se da će turisti sve više tražiti vrednost za novac i putovati bliže kući. Neizvesnost koja proizilazi iz rata u Ukrajini i drugih rastućih geopolitičkih tenzija, takođe i dalje predstavlja negativne rizike.

Izvor: UNWTO/Daljine 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare