Kopaonik najluksuznija zimska destinacija u Srbiji

Česte promene vremena ove zimske sezone ilustrovale su planinske pejzaže nešto drugačije nego u godinama iza nas

Umesto po dubokom snegu i na mrazu, posetioci najatraktivnijih destinacija u ovo doba godine, kao što su Zlatibor, Kopaonik i Stara planina, danima su mogli šetati u patikama stazama obasjanim suncem.

Iako bi se očekivalo da takve okolnosti najviše idu nauštrb ugostiteljima, podaci Turističke organizacije Zlatibor govore da to nije slučaj, i da je, uprkos temperaturnim oscilacijama, dosta građana rešio da provede odmor na planini. Ovo posebno važi za destinacije koje se, kada je ova grana privrede u pitanju, ne oslanjaju samo na zimske sportove, već i druge aktivnosti kao što su konferencije, kongresi i razne animacije, za šta dobar primer predstavlja upravo ova planina.

Prema rečima Vladimira Živanovića, direktora TO Zlatibor, na ovom mestu turistička sezona nikada nije bila bolja.

Foto: Booking

Zlatibor je veoma posećen i kada nema snega

– Čekamo statistiku za zimski raspust. Do 21. januara, kada je raspust zvanično završen, sezona je bila fenomenalna. Iako smo imali problema sa vremenom, snega nije bilo za Novu godinu, pao je negde oko Božića, to nije nimalo uticalo na posetu. Ski centar je kasno otvoren zbog vremenskih prilika koje nisu omogućile skijanje, ali to nije uticalo na promet, već suprotno, hoteli su bili prepuni, što potvrđuju i hotelijeri koji kažu da sezona cveta – priča Živanović.

On dodaje da je jedini problem nastao kada su u pitanju zimske aktivosti, koje su bile u jeku tek nakon Božića, ali da su posetioci do tada mogli da uživaju u lepom vremenu.

– Ankete pokazuju da je prosečno zadržavanje gostiju na Zlatiboru tri – četiri dana, odnosno tri noćenja. Trenutno je gotova sezona, pa u ovom momentu nema toliko gostiju, do 10.000 maksimalno. Ski centar sada radi zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje, ali u centru Zlatibora je sada do 10 centimetara snega – kaže Živanović.

Ipak, neminovno je da su ski staze bile praznije ove sezone, što je uzrokovalo i manje posla za instruktore skijanja. To za Danas potvrđuju i iz Beogradskog skijaškog kluba, čiji zaposleni kažu da je na Kopaoniku u ovoj sezoni manje ljudi bilo zainteresovano za taj sport.

– Ove godine je primetno smanjen broj skijaša. U toku raspusta je bilo više posla, a čim on prođe, i posao kreće da opada – ističu oni.

Kopaonik – najskuplja destinacija

Za Kopaonik se može reći i da je najskuplja skijaška destinacija u Srbiji. Na ovoj planini, prema podacima sa sajta Skijališta Srbije, desetodnevna karta za sva skijališta u sezoni za decu košta 24.500, za odrasle 35.200, a za seniore 30.250. Propusnica za dvadeset dana u sezoni za decu iznosi 37.500, za odrasle 69.250, a za seniore 10 hiljada manje. Sezonske personalizovane karte za sva skijališta koštaju od 48.000 za decu, 86.250 dinara za seniore i 101.500 za odrasle. Sedam noćenja za dve osobe u hotelima i apartmanima na Kopaoniku u proseku košta od 300 do 500, a za luksuzniji smeštaj računi idu i do 800 evra za nedelju dana.

Foto: Pixabay

Tornik i Stara Planina dosta povoljnije destinacije

Sa druge strane Tornik i Stara planina osetno su povoljniji, pa tako desetodnevni ski pass na ovim destinacijama za decu košta 16.000, za odrasle 22.250, a za seniore 19.880 dinara. Dvadeset dana u sezoni za decu iznosi 26.250, za odrasle 2.500, i za seniore 35.620 dinara. Sezonska personalizovana ski karta za decu je 29.620, za odrasle 64.630 i za seniore 55.000.

Na Staroj planini je i smeštaj jeftiniji nego na Kopaoniku, te za sedam noćenja za dve osobe, na ovoj lokaciji potrebno je izdvojiti između 200 i 500 EUR, u zavisnosti od toga u kojoj meri je apartman luksuzan. Sa druge strane, iako je i na Zlatiboru moguće rezervisati povoljnije apartmane od 150 do 200 EUR za sedam noćenja, hoteli drže visoku cenu, i većina njih sobe na sedam dana izdaje po ceni od 500 EUR ili više.

Divčibare sve popularnija destinacija

Kao destinaciju čija popularnost sve više raste, treba istaći i Divčibare. Na ovom mestu, ski karta za 10 dana za decu košta 12.200, za odrasle 15.000, a za seniore 13.100 dinara. Propusnica za celu sezonu za decu iznosi 35.000, za odrasle 43.000 i za seniore 38.000 dinara. Ipak, smeštaj na Divčibarama po cenama može parirati Zlatiboru, pa je u proseku za dve osobe za sedam dana potrebno izdvojiti od 200 do 600 EUR.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare