Koliko Hrvatskoj nedostaje radnika?

ZAGREB – Procenjuje se da će ove godine biti izdato između 160 i 180 hiljada dozvola za boravak i rad za strane radnike. Potražnja za njima je velika, posebno u građevinarstvu i turizmu, rečeno je u utorak na okruglom stolu Hrvatske Privredne komora.

Potražnja za stranim radnicima raste i bez njih hrvatska privreda ne može opstati, kaže direktorka Zagreb Citi Hotela Josipa Jut Ferlan.

„Prošle godine izdato je 124.000 radnih dozvola, što je skoro 51,5 odsto više za 2021. godinu”, rekao je predsednik Hrvatske privredne komore u Zagrebu Josip Zaher.

On je dodao da su boravišne i radne dozvole u ​​najvećem broju izdate u građevinarstvu i turizmu, a sve više u logistici, skladištenju i trgovini.

Ali Zaher kaže da su domaći radnici najbolji, jer su obrazovani, govore hrvatski i poznaju sredinu u kojoj rade, a poslodavci žele da ih zadrže.

„Plate mogu poslužiti kao rešenje, ali do nekih prihvatljivih nivoa i mogućnosti“, rekao je on. On je rekao i da se mora uzeti u obzir niz faktora, kao što su produktivnost, obim i ekonomičnost, a na kraju i cena usluga i proizvoda.

On veruje da će Hrvatska u budućnosti postati zanimljiva destinacija za one koji žele raditi van svoje zemlje.

Foto: Pixabay

„Počeo je veliki meč, kao na fudbalskim terenima“. Tako je i sa radnicima u logistici, u građevinarstvu i u turizmu , kaže Zaher.

Portparol Kamgrada Dragutin Kamenski istakao je da zapošljavanje stranih radnika značajno povećava troškove poslovanja i da je jezička barijera veliki problem. On upozorava da će još veći izazov biti zapošljavanje stranaca kao tehničkog kadra, jer je za ispunjavanje propisa i polaganje stručnih ispita potrebno i do tri godine.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Ivan Vidiš kaže da je cilj izmene Zakona o strancima povećanje udela kvalitetne i kvalifikovane radne snage, kao i dodatno administrativno rasterećenje.

Rekao je i da raste potražnja za stranim radnicima, ali i da Hrvatska postaje sve zanimljivija zbog sve konkurentnijih plata.

„Prosečna neto plata u Hrvatskoj od 1.095 evra sve je veći mamac za strane radnike“, rekao je on.

„Sve više radnika ostaje u Hrvatskoj, pa smo od 124.000 radnih dozvola prošle godine imali produženje za 27.000. Vidi se da smo sve privlačniji stranim radnicima, pa raste i udeo onih koji ostaju. “, rekao je Vidiš.

Što se tiče porekla stranih radnika, njih 60 odsto i dalje dolazi iz susedstva i šireg regiona, objasnio je Vidiš i naveo da najviše stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, a zatim iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Međutim, u poslednjih godinu-dve pojavio se Nepal, rekao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Željko Katić.

„U prva tri i po meseca ove godine izdali smo 47.000 dozvola, a u 2015. oko 2.700. Dakle, vidimo da trend ne jenjava, već raste i premašuje procene“, rekao je Katić. On je dodao da je za tri i po meseca ostvaren rast od 57 odsto u odnosu na period prošle godine.

Za ovu godinu, Katić procenjuje da će MUP i HZZ izdati najmanje 160-180 hiljada dozvola za strane radnike.

Najviše dozvola izdato je za građevinske (53.772), zatim za turizam (32.306), industriju (16.932), saobraćaj (7.336) i poljoprivredu (2.957). Za ostale delatnosti izdato je ukupno 10.818 radnih dozvola, saopštio je MUP.

Prema njegovim rečima, strani radnici u početku dolaze na kratko, na godinu dana, kada im bude odobrena prva radna dozvola, pa imaju ugovore na određeno vreme. On je dodao da postoje različite situacije u vezi sa različitim projektima ili interesima poslodavaca.

Najavljuje predlog da se rok trajanja dozvola produži na tri godine, ali da posle godinu dana radnik može da promeni poslodavca.

„Daćemo dva do tri meseca ako radnik unapred nije našao posao da ga nađe“, rekao je Katić.

On je dodao i produženje važenja „plavih karata“, odnosno dozvola za visokokvalifikovane specijaliste i produženje sezonskog rada.

Očekujemo prvo čitanje zakona pre letnje pauze parlamenta, a usvajanje negde na početku jesenjeg zasedanja“, dodao je on.

Izvor: Seebiz

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare