Kinezi ubedljivo najbrojniji strani turisti u Srbiji

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da srpski turizam ostvaruje rast od 7,8%, što je gotovo duplo više od proseka zemalja Evropske unije.
Ljajić je, tokom obraćanja na 35. dodeli nagrade Turistički cvet i proslavi 25 godina postojanja Turističke organizacije Srbije, rekao da se naša zemlja približava broju od deset miliona noćenja.
– Svakako ćemo premašiti 1,4 mlrd EUR čistog deviznog priliva od turizma, a ono što je drugačije ove godine jeste struktura gostiju. Kineski turisti su ubedljivo na prvom mestu – počeli smo sa svega 18.000 dolazaka, a ove godine ćemo premašiti 150.000 poseta gostiju iz ove zemlje – naveo je on.
Prema njegovim rečima, konačno je krenula privatizacija i rešavanje problema banja, a zakon o tome biće uskoro u proceduri.
Posle dužeg vremena naći ćemo i sistemsko rešenje u zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, rekao je on i istakao model Vrnjačke Banje, u čiji je sektor turizma država uložila pre nekoliko godina 175 miliona dinara.
– Ova banja će se u broju dolazaka u budućnosti takmičiti sa Beogradom, dok Sokobanja prati taj trend i u narednoj godini ćemo prvi put imati u toj banji hotel od četiri zvezdice – rekao je Ljajić.
On je naveo i brojne projekte koje će Srbija realizovati u narednom periodu, kao što su zlatiborska gondola, koja će prvi put na proleće prevesti putnike do Tornika, heliodrom na Kopaoniku i gondolu od Brzeća do Kopaonika, a vrednost ove investicije biće više od 20 mil EUR.
Dobitnici Turističkog cveta
Nagrada Turistički cvet dodeljuje se u pet kategorija za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga i za doprinos razvoju i promociji turizma.
U kategoriji Turistička organizacija nagradu je osvojila Turistička organizacija Vrnjačka Banja, u kategoriji Turistička manifestacija – Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević nagrada je pripala Just out Manasija u Despotovcu, dok je u kategoriji Receptivna turistička agencija nagradu dobio Balkan travel centar.
U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj nagradu je osvojio Grand hotel Tornik na Zlatiboru.
U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj – ostali ugostiteljski objekti za smeštaj, nagrada je pripala Nataly Spa u Sokobanji, u kategoriji Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga nagradu je osvojio Arheološki park Viminacijum, dok je u kategoriji „Pojedinac“ nagrada uručena direktorki Tvrđave Golubački grad Iskri Maksimović.
Prepoznajući značaj filmske industrije, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović uručila je specijalno priznanje aoscijaciji FilminSerbia.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare