Karving – Rezbarenje voća kao posao koji donosi zaradu od 50 EUR do 1.000 EUR

Dejan Ilić je profesionalni kuvar iz okoline Oplenca, koji se bavi karvingom. Ovaj zanat zapravo predstavlja tajlandsku umetnost rezbarenja voća i povrća, sa kojim se Ilić prvi put sreo u Sloveniji. Ljubav prema ovom poslu tako traje od 2008. godine.

– Prvi nož sa kojim sam započeo da rezbarim napravio sam sam. Brusilica je dovela moj tadašnji nož do oblika koji mi je bio potreban za ovaj posao. Razni časopisi, kasnije i internet, uveli su me u čari ovog posla. Prvo sam radio na lubenici i to je ostalo za mene najomiljenije voće, ali radim i dinju, bundevu, tikvu, šargarepu, jabuku, krastavac. Široka je paleta voća i povrća sve zavisi od želje klijenta – kaže Ilić za TopPress.

Danas ima profesionalni nož, Lama, koji mu omogućava da sve želje pretvori u stvarnost. Ovaj posao je pre svega krativan i dekorativan, pa je Dejan angažovan za dekoracije različitih događaja.

– Nedavno sam rezbario bundevu i u nju smo servirali hranu. Uglavnom rezbarim cvet, ružu ali to može biti i ime, riba, ptica, lice. Na primer, 3 D figura se pravi od tikve i duleka. Ne može svako voće ili povrće da se rezbari isto. Sve zavisi od tvrdoće, veličine, vremena koliko će biti servirano na stolu. O svemu se mora voditi računa da bi klijent bio zadovoljan – objašnjava Ilić.

Cene ovako ukrašenog voća i povrća kreću se od 50 EUR do čak 1.000 EUR, zavisno od želje klijenta i veličine aranžmana. Posebno je bitno to što ovaj karving majstor voće i povrće kupuje od proverenih prodavaca, na pijaci i u prodavnicama. Kako kaže, plod mora da bude zdrav da bi se na njemu moglo raditi.

– Za jednu lubenicu treba oko dva sata da bi se uradio cvet, a za 3 D figure i više sati – otkrio je Dejan Ilić.

Kaže da rezbarenje može da se obavlja i na siru, ali da je to još uvek skupo. Takođe, ova veština nije dovoljno zastupljena u ugostiteljstvu, pa često učetvuje i na takmičenjima, odakle donosi medalje, a među njima i zlatne.

Izvor:eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare