Kako napreduju radovi na hotelu R u Kolašinu – Gradi se objekat sa 107 smeštajnih jedinica, vrednost 6,44 mil EUR

Izgradnja kondo hotela R u Kolašinu teče planiranom dinamikom, a u projekat je do kraja maja prošle godine uloženo blizu 500.000 EUR.

To se navodi u informaciji o realizaciji ove investicije, koju je Vlada usvojila na jednoj od prethondih sednica. Prvi izveštaj o činjeničnom stanju kada je reč o izgradnji ovog hotela, pripremilo je društvo za reviziju Crowe MNE.

Podsetimo, ovu investiciju realizuje preduzeće Ski resort – Kolašin 1600. Gradi se hotel kategorije 4 zvezdice po kondo modelu poslovanja sa 107 smeštajnih jedinica, predračunske vrednosti 6,44 mil EUR. Namera investitora je da u okviru hotela otvori 36 novih radnih mesta, a shodno biznis planu, predviđeno je da na tržištu bude ponuđeno 37% jedinica, odnosno 40 smeštajnih jedinica, po minimalnoj ceni od 3.800 EUR po m2.

Ova investicija uvrštena je na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma.

– Kada je reč o prvom izveštaju, u skladu sa nalazima kontrole, potvrđena su ukupna ulaganja u realizaciji projekta za usluge koje su izvršene u izveštajnom periodu u ukupnom iznosu od 497.023 EUR. Kako se navodi u izveštaju, od pomenutog iznosa deo obaveza za usluge nastale u testiranom periodu u iznosu od 23.251 EUR izmireno je nakon 24. maja 2023. – stoji u informaciji.

Dodatno, analizom izveštaja kontrolora je konstatovano da deo obaveza za usluge nastale u testiranom periodu u iznosu od 674 EUR nije plaćeno do krajnjeg datuma ovog izveštaja, što je u skladu sa dogovorenom dinamikom plaćanja sa dobavljačima.

Foto: AIM Studio

– U izveštaju nezavisnog kontrolora se navodi da su, tokom izveštajnog perioda, vršeni pripremni i zemljani radovi koji se odnose na ograđivanje terena za gradnju i nivelaciju terena, zatim elektro radovi odnosno postavljanje uzemljenja i gromobranskih instalacija, radovi na hidroizolaciji i izolaciji podrumskih zidova, instalacija kanalizacije u temeljnoj ploči i razvod instalacija u bazenu kao i armirano-betonski radovi koji se odnose na betoniranje temelja i izrada podrumske ploče i donje ploče prizemlja objekta – navedeno je.

Dodatno, u izveštaju nezavisnog kontrolora je prikazan detaljan pregled ulaganja koji se odnosi na period pre uvrštavanja na Listu razvojnih projekata, odnosno od prijave gradnje 29. jula 2022. do 24. novembra 2023. godine, a kojim je utvrđeno da je preduzeće u tom periodu izvršilo ulaganja u iznosu od 469.469,27 EUR.

– Imajući u vidu da se realizacija projekta kao i izveštavanje o njemu prati od trenutka uvrštavanja na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma, ulaganja koja su vršena prije tog perioda se samo konstatuju kroz izveštavanje kako bi se imao uvid u ukupna ulaganja u projekat i ne mogu se uzeti kao zbir ukupnih ulaganja u sami projekat – pojašnjeno je.

Međutim, u izveštaju kontrolora konstatovano je da je, shodno dinamičkom planu koji je sastavni deo biznis plana, investicija podeljena po periodima, pa je prvi deo ulaganja predviđao period od 1. septembra 2022. godine do 1. marta 2023. godine.

Foto: AIM studio

– S obzirom na to da je projekat na Listu razvojnih projekata uvršten 24. novembra 2022. godine, pomenuti period se razlikuje za skoro tri meseca u odnosu na testirani period prvog polugodišnjeg izveštavanja prema Ministarstvu i Vladi Crne Gore.

Shodno navedenom, Ministarstvo ekonomskog razvoja konstatuje da se ulaganja u izgradnju hotela R vrše u skladu sa planiranom dinamikom realizacije investicije – navodi se u informaciji.

Takođe, prema proširenoj metodologiji praćenja razvojnih projekata u oblasti turizma, dostavljen je izveštaj o stanju radova na projektu za period od 29. jula 2022. do 24. maja 2023. godine u kojem se navodi da su vremenski uslovi prilično uticali na sam tok gradnje te da su tokom zimskog perioda, radovi bili obustavljeni zbog nepovoljnih vremenskih uslova za izvođenje radova.

– Takođe, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja izvršili su 22. decembra prošle godine obilazak lokacije na kojoj se odvija gradnja hotela R u cilju upoznavanja sa aktivnostima na terenu. Predstavnici investitora su tokom obilaska lokacije podsetili da otvoreno pitanje, kada je reč o realizaciji investicije, predstavlja nepostojanje vodovodne infrastrukture – navodi se u izveštaju.

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare