Kako Booking zaobilazi propise Srbije?

Sajt za rezervaciju smeštaja Booking (Buking) već mesecima ne isplaćuje novac mnogim hotelima i drugim partnerima širom sveta, navodno zbog tehničkih problema, vest je koju su preneli evropski mediji. Prema prijavama korisnika, odnosno vlasnika smeštaja, uplate nekima nisu stizale gotovo šest meseci iako je portal sasvim sigurno dobijao novac od gostiju pošto sistem tako funkcioniše.
Kako Politika saznaje u udruženju Hores, do sada niko od domaćih hotela nije prijavio tako nešto iako se 90% njih oglašava na ovoj platformi.
– Sigurno bismo imali takve informacije da problem postoji, jer bi udruženje reagovalo u ime hotela. Do sada se niko nije žalio – kaže direktor Horesa Georgi Genov.
Međutim, Ministarstvo turizma, a može se reći i država Srbija imaju druge teškoće sa ovom onlajn platformom. To je, saznaje Politika, mesto na kome je oglašeno nebrojeno neregistrovanih objekata koji se bave iznajmljivanjem smeštaja u Srbiji.
– Mi imamo problem sa njima jer oglašavaju smeštaj neregistrovanih objekata. Naš cilj je smanjivanje sive ekonomije u ovom resoru, a imamo primer da jedna strana kompanija koja i dalje nema predstavništvo u Srbiji profitira na sivoj ekonomiji. Do sada smo u više navrata inicirali sastanke sa njima i održali smo samo dva – objašnjava za Politiku Dunja Đenić, pomoćnik ministra turizma.
Napominje da su predložili neka rešenja, ali i dalje nema dogovora. Srbija je dala predlog da se ubuduće na Bukingu oglašavaju samo objekti koji bi prilikom registracije ovoj kompaniji morali da prilože jedinstveni identifikacioni broj koji dobijaju od Centralnog informacionog sistema e-turista. Praktično bi time bili registrovani, međutim iz ove kompanije su za sada rekli da im je to neprihvatljivo. Zašto, ako je poznato da Buking u svim zemljama posluje u skladu sa nacionalnim propisima.

Foto: Pixabay

 

Ne postoji način da se kontroliše poslovanje Bukinga u Srbiji s obzirom na to da i dalje nemaju predstavništvo u našoj zemlji. Država pokušava da nađe način da spreči ovakav rad, a pre svega da, što je glavni cilj, sve objekte koji se bave ugostiteljstvom i izdavanjem smeštaja, uvede u legalne tokove.
– Kada su nam kazali da poštuju zakone zemalja u kojima oglašavaju, mi smo ih upoznali da prema našim propisima nije dozvoljeno oglašavanje neregistrovanih objekata. Nama preostaje da to podignemo na nivo Evropske unije i da tražimo rešenje. Inače, koliko mi je poznato njih su tužili i Hrvatska, Austrija, neke skandinavske zemlje, zbog ovog i sličnih problema – navodi Đenićeva.
Poslednji sastanak sa predstavnicima Bukinga iz Bugarske je održan onlajn u avgustu, a u međuvremenu su, kaže sagovornica, poslali mnogo dopisa i centrali i pokušavali da dobiju odgovore kako da reše ovaj problem. Buking je menjao i načine plaćanja, pa je trenutno na snazi taj da gost uplaćuje iznos oglašivaču, on odmah uplaćuje pripadajući deo vlasniku smeštaja, pošto odbije proviziju, a vlasnik bi onda navodno sam trebalo da plati porez. To se, naravno, ne dešava jer malo je onih koji su registrovani kao objekti za izdavanje smeštaja. I tako država ostaje bez novca od poreza, lokalne samouprave bez novca koji bi trebalo da dobiju od turističkih taksa. A onda strani turisti vide da se ovde ne posluje po zakonu, što je još veća šteta.
– Da napomenem da oni daju smeštaju neke njihove zvezdice koje ne odgovaraju kategorizaciji po našim propisima, što je takođe dodatni problem – navodi pomoćnica ministra. Dodaje da je Buking za sada pristao da sa državom Srbijom učestvuje sledeće godine u kampanji u kojoj bi se korisnici edukovali o svojim obavezama. Do tada, da podsetimo da je Buking grupa u avgustu prijavila ukupan prihod od 5,5 mlrd USD i profit od 1,3 mlrd RSD za drugi kvartal 2023. godine.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare