Kada se otvara Sava Centar?

Dodaje se da će Istog dana u najvećem kongresnom centru jugoistočne Evrope početi i prvi događaj, Evropska konferencija nutricionista sa više od 1.500 učesnika.

Kongresni i poslovni deo Sava Centra otvara se tačno tri godine nakon što je kompanija Delta Real Estate na javnom konkursu postala vlasnik tog objekta. Temeljna obnova počela je u decembru 2021. a ukupna investicija biće vredna više od 118 miliona evra.

Foto: Delta Holding

Deo Sava Centra koji će od novembra ugostiti domaće i strane goste obuhvata 65.000 kvadratnih metara, odnosno više od dve trećine ukupne površine tog objekta. Kongresni deo čini 46 sala, umesto dosadašnjih 16, među kojima je i čuvena Glavna kongresna dvorana, mesto nekih od najznačajnijih skupova u istoriji Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije. Posebna atrakcija Sava Centra biće Imersiv sala, jedinstvena na ovim prostorima.

Renoviran je i obnovljen i poslovni prostor A klase i šoping zona sa restoranom i lokalima različitih brendova i usluga.
Obnova Sava Centra realizuje se u dve faze, na isti način kao što je taj objekat i građen. Rekonstrukcija čuvene Plave dvorane biće nastavljena po planu do polovine 2024. godine i njen kapacitet biće povećan sa 3.672 na 4.000 posetilaca.

Investitor Delta Real Estate u potpunosti je ispunio obavezu da zadrži namenu ovog objekta.

Očuvani su arhitektura i elementi enterijera koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Osim što je sačuvan prepoznatljivi spoljašni izgled, zamisao arhitetke Stojana Maksimovića, ostali su isti i brojni elementi unutrašnjosti po kojima je Sava Centra poznat Beograđanima i gostima glavnog grada. Zidove i dalje krasi čuvena mapa sveta, betonski elementi, dugački holovi i forma prostora sa galerijama. Sačuvana su i umetnička dela koja su godinama krasila enterijer ovog objekta.

Posle potpune rekonstrukcije kongresni i poslovni deo Sava Centra ponovo je moderan objekat, energetski efikasan, sagrađen uz najviše ekološke standarde uključujući i BREEAM sertifikat, jedan od vodećih sertifikata za procenu uticaja objekata na životnu sredinu.

Izvor: Danas

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare