Kada se očekuje potpuni oporavak globalnog turizma?

Očekuje se da će se međunarodni turizam ove godine vratiti na nivo pre pandemije, nakon optimistične statistike iz 2023. godine, saopštila je u petak Svetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama.

„Očekuje se da će oslobađanje preostale zaostale potražnje, povećana vazdušna povezanost i snažniji oporavak azijskih tržišta i destinacija podržati potpuni oporavak do kraja 2024. godine“, navela je agencija UN u svom prvom ovogodišnjem Svetskom turističkom barometru, prenosi Anadolu Agency.

Foto: Pixabay

Međunarodni turizam dostigao je u 2023. godini dostigao 88 odsto svog nivoa pre pandemije, sa 1,3 milijarde dolazaka turista, navodi se u saopštenju.

Da li je i Srbija oborila rekorde u 2023?

Bliski istok je predvodio oporavak, koji je postao jedini region koji je prestigao nivoe pre virusa sa dolaskom za 22 odsto turista iznad 2019. godine.

Najposećeniji region na svetu, Evropa, dostigao je 94 odsto u odnosu na period pre pandemije, zahvaljujući unutarregionalnoj potražnji i putovanjima iz SAD.

Afrika i Amerika oporavile su se 96 odsto, dok su Azija i Pacifik dostigli 65 procenata nivoa iz 2019. nakon ponovnog otvaranja nekoliko tržišta i destinacija.

Izvor: Biznis.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare