Italijanski gradić štampa svoj „Ducati“ novac kako bi pomogao ljudima

Gradonačelnik Kastelina del Biferno, malog italijanskog grada sa samo 550 stanovnika, više od 12 godina analizira kovanje novca, a pandemija koronavirusa konačno mu je pružila priliku da testira svoje sposobnosti.

– Odlučili smo da proizvodimo novac, kako bismo osigurali da lokalna ekonomija može izdržati uticaj trenutne situacije. Ma koliko ova ekonomija bila mala, još su tri ili četiri poduzeća koja su i dalje otvorena u ovom gradu, izuzev kafića ili pabova – kazao je gradonačelnik Enriko Fratangelo za Euro News.

Novčanice „Ducati“ distribuiraju se stanovnicima Kastelino del Biferna u skladu s njihovim ekonomskim potrebama. Već su potrošene hiljade „Ducatija“ u lokalnim radnjama italijanskog gradića.

Tako svake dve sedmice trgovine šalju „Ducati“ novčanice gradskom veću i za njih dobijaju odgovarajući iznos u evrima. Pet „Ducatija“ vredi 5 EUR, kako bi se izbegla zbunjujuća konverzija valuta, što je olakšica posebno za starije osobe.

Gradonačelnik Fratangelo smatra da je ovo ujedno i prilika za povećanje osećaja pripadnosti gradu, jer novčanice prikazuju lokalne simbole poput crkve, javnog bazena ili statue Device Marije.

Gradsko veće Kastelino del Biferna do sada je podelilo novčanice „Ducati“ za više od 200 porodica u gradu. Stanovnici ih mogu trošiti na osnovne životne namirnice, poput mesa u mesnicama, gde je do sada potrošeno gotovo 4.000 „Ducatija“.

Novčanice „Ducati“ štampaju se samo lokalno. Antonio Lanakone, vlasnik štamparije Linea Molise Pubblicita, objasnio je kako se zapravo proizvode.

– Koristimo papir označen žigovima, a zatim novčanice štampamo prema dizajnu dogovorenom sa upravom. Potom laminiramo papir i na kraju režemo novčanice u skladu s dogovornim dimenzijama – pojasnio je Lanakone.

 

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Zanimljivosti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare