Isplata minimalaca posle 5. maja

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je veoma zadovoljan odzivom privrednika koji su se u proteklih nedelju dana prijavili za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera i najavio da će isplata državnih minimalaca početi posle 5. maja.

– Zaključno sa 21. aprilom, 169.111 privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja. Takođe, zaključno sa jučerašnjim danom ostalo je još 134.857 privrednih subjekata koji imaju račun u više banaka i još nisu izabrali banku. PPP-PD poresku prijavu je podnelo 38.628 privrednih subjekata za 278.530 zaposlenih, a odloženo je ukupno 6,9 milijardi dinara obaveza za poreze i doprinose. Iznos odloženih obaveza po osnovu akontacija za porez na dobit biće poznat 4. maja kada se bude znao ukupan broj privrednih subjekata koji imaju pravo da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja. Poreska uprava moći sa sigurnošću da primeni sve validacije i kreira skup obveznika tek po isteku zakonskog roka za podnošenje PPP-PD prijava i podnošenja poreske prijave, što je 30. april – istakao je ministar na sastanaku Koordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Covid-19.

Kako je preneto na sajtu Ministarstva finansija, Mali je rekao da će se, nakon izvršenih provera, do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice, nakon čega će odmah krenuti i isplata novčanog iznosa od oko 30.000 dinara na namenske račune poslodavaca, a koji su namenjeni zaposlenima.

Na sastanku je bilo reči i o sektorskoj podršci koja bi se usmerila ka sektorima koje je epidemija virusa Covid-19 posebno ugrozila, kao što su turizam, hotelijerstvo, putnički saobraćaj. Istaknuto je da je u tom smislu već doneta i prva u nizu mera, koja se odnosi na obezbeđivanje 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, u iznosu od dve milijarde dinara. Zaključeno je da će se na sektorskoj podršci posebno raditi u narednom periodu.

Izvor: Ekapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare