Intervju Aleksandar Živanović Executive Pastry Chef
Da li si oduvek imao interesovanje za pravljenje kolača i torti?
Od malena sam sa mamom koja je pravila savršene kolače, provodio dosta vremena u kuhinji želeći da joj pomognem. Tada to nije bila pomoć već haos. Kasnije kako sam odrastao, mama je videla prve afinitete prema pripremi hrane.
https://www.instagram.com/p/B2AIg8nI-Px/?utm_source=ig_web_copy_link
Prve kulinarske korake si napravio u Hotelu Zira, kako ti je to tada delovalo?
Prvi posao mi je bio na poziciji Commis u Hotelu Zira, tada sam radio na pripremi doručka, učestvovao u pripremi za bankete. U hotelu je poslastičarnica bila zasebno i nisam imao previše kontakta sa pripremom poslastica.
https://www.instagram.com/p/CSj9II2MCTg/?utm_source=ig_web_copy_link
Kako si sa kuvarske pozicije prešao na mesto šefa poslastičarnice u hotelu Zira?
Sve kolege su znale za moju strast prema poslastičarstvu, a uz veliku podršku i pomoć šefa kuhinje Uroša Zorića, dobio sam tu veoma odgovornu poziciju.
https://www.instagram.com/p/CPusTj2pQf2/?utm_source=ig_web_copy_link
Posao šefa poslastičarnice u jednom velikom hotelu kao što je Zira je veoma izazovan. Kako si se nosio sa svakodnevnim zahtevima?
U početku je bilo veoma teško s obzirom da sam prešao na jednu potpuno novu poziciju. Mnogo sam radio, učio, usavršavao se kako bi sve bilo savršeno. Pored kolača tada sam pravio i svadbene torte i vodio računa o kompletnom radu poslastičarnice.
https://www.instagram.com/p/CEWtNdvJygN/?utm_source=ig_web_copy_link
Veoma si mlad, ali imaš dosta radnog iskustva i veoma si uspešan u svom poslu. Koja pozicija je bila najzahtevnija do sada?
Najzahtevnija pozicija je bila mesto Šefa poslastičarnice u hotelu Gorski na Kopaoniku. U hotelu nije postojala poslastičarnica i moj zadatak je bio da oformim ceo proizvodni deo, da osmislim meni, normative, postavim standarde, odradim kompletnu nabavku inventara, namirinica, oforimim tim.
https://www.instagram.com/p/CA2YaYdpDyf/?utm_source=ig_web_copy_link
Da li si imao iskustva sa kreiranjem menija, normativa i standarda za eksterne klijente?
Da, radio sam obuku pripreme dezerata hotelskog i restoranskog tipa u Švajcarskoj. To je bilo sjajno iskustvo, kreirao sam recepte samo za njih, sastavio normative i postavio procedure za rad. Švajcarska je prelepa zemlja i tih desetak dana, koliko sam tamo proveo su me nadahnuli i dali nove ideje.
https://www.instagram.com/p/B9zM0IypbV7/?utm_source=ig_web_copy_link
Gde pronalaziš inspiraciju za kreiranje novih dezerata?
Inspiraciju pronalazim u praćenju novih trendova sa fokusom na tradicionalne francuske recepture. Kada putujem volim da probam lokalne poslastice i to mi uvek da dobre ideje za moje buduće kreacije.
https://www.instagram.com/p/BxCO8_rpyWH/?utm_source=ig_web_copy_link
Kakvi su ti planovi za budućnost, u kom smeru želiš da se razvija tvoja karijera?
Uspeh se ogleda u tome da svoje znanje treba deliti, a ne čuvati za sebe, jer samo tako rasteš na poslovnom i životnom planu. Ja sam učio od drugih i sada se trudim da nesebično delim svoje znanje. Želim da se u budućnosti još više fokusiram na nadogradnju svog znanja i da se bavim obukama i usavršavanjem mladih poslastičara.
https://www.instagram.com/p/CDynsjOJ_3d/?utm_source=ig_web_copy_link
Na kom poslu trenutno radiš?
Trenutno sam šef poslastičarnice u Jam-u, (Just a Maestro), mestu koje mi je pružilo mogućnost za najviše eksperimentisanja i kreiranje novih ukusa.
https://www.instagram.com/p/CQJhQqrponJ/?utm_source=ig_web_copy_link