Iberostar Bellevue prvi hotel u Crnoj Gori koji će imati svoju solarnu elektranu

Bečićki hotelski kompleks Iberostar Bellevue biće prvi hotel u Crnoj Gori koji je napravio solarnu elektranu

Projekat vredan 1 mil EUR, realizuje kompanija Bellevue hotels group porodice Ćupić, koja je vlasnik hotela.

U završnoj fazi je, kako je Vijestima rečeno, postavljanje ukupno 1.472 panela na krovovima tri hotela, koji objedinjuju kompleks u Bečićima.

– Biće ukupno 1.472 panela od 632,96 KWp instalisane snage solarne elektrane (merna jedinica kWp označava kilovat-pik ili kilovat vršne snage, kada je sunce u zenitu). Ukupno će biti postavljeno 14 inventora. Cilj je da se kroz ugradnju fotonaponskih sistema smanje mesečni izdaci za električnu energiju, da se korisnicima omogući energetska nezavisnost, emisija ugljen-dioksida svede na najmanju moguću meru i očuva životna sredina. Očekujemo se da će solarna energija uskoro postati standard u crnogorskoj hotelskom sektoru i celoj turističkoj industriji – kazali su Vijestima u toj kompaniji, navodeći da su dobili sve potrebne saglasnosti, te nakon toga krenuli u realizaciju milionskog projekta.

Foto: Pixabay

Kako ističu, prosečni mesečni računi za utrošenu električnu energiju im iznose oko 100.000 EUR.

– Očekujemo da će izgradnjom solarne elektrane ukupna ušteda električne energije na godišnjem niovu biti 16,7%. Smatramo da obnovljivi izvori energije postaju nezaobilazan izbor i važan korak za održivost poslovanja sve većeg broja poslovnih subjekata u Crnoj Gori, posebno na primorju. Ekonomski razlozi, ali i snažna svest o važnosti zaštite životne sredine, jesu ključni razlozi da mnoge kompanije prelaze na obnovljive izvore energije među kojima već nekoliko godina zbog svoje isplativosti prednjači solarna energija. Pružajući pre svega ekonomične i održive alternative tradicionalnim izvorima, solarna energija već nesumnjivo postavlja nove standarde i u turističkoj industriji – navode u razgovoru predstavnici Bellevue hotels group.

Poznato je da je veliki broj hotela kako na Jadranu, tako i na Mediteranu prepoznao važnost i benefite ulaganja u solarnu infrastrukturu kako bi se iskoristio velik potencijal i snaga najdostupnijeg oblika energije, a koji pored toga što štite okolinu, ostvaruju finansijske dobiti.

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare