I dalje ogromna ulaganja u Crnoj Gori: pregled aktuelnih projekata

U projekte na crnogorskom primorju je od početka realizacije uloženo 1,7 mlrd EUR, od čega su se najviše investicione aktivnosti realizovale u Opštini Tivat i to nešto više od 1 mlrd EUR.
U informaciji o stepenu napretka radova u ovoj godini, kao i visini utrošenih novčanih sredstava, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo Vladi, navodi se da je u Opštini Herceg Novi relizovano 643,5 mil EUR, Ulcinj 24,64 mil EUR i Budvi 8,3 mil EUR, prenose Dnevne novine.
Jedan od projekata koji sigurno menja Crnu Goru je Porto Montenegro. Njegova investicija je premašila ugovorenu visinu investicije od 450 mil EUR, pa je u dosadašnjem periodu u realizaciju projekta investirano 695 mil EUR.
Na 690 hektara zemljišta nadomak Tivta, kompanija Luštica Development razvija projekat izgradnje turističkog naselja Luštica Bay. Ukupna planirana investicija iznosiće 1,1 mlrd EUR, a do sada je uloženo 254 mil EUR. Gotovo 30 miliona biće investirano do kraja godine.
Kada je reč o Plavim horizontima, kompanija Qatari Diar je 2013. godine zaključila ugovor o zakupu, odnosno korišćenju plaže Pržno u Tivtu na period od 30 godina. Prema informacijama dobijenim od investitora, u projekat je do sada uloženo 71 mil EUR, od čega u od januara od juna 1,5 mil EUR. Po najavama investitora, u narednom periodu se očekuje intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta. Projekat je vredan 250 miliona EUR.
U toku je i rekonstrukcija tvrđave Mamula u jedinstveni hotel muzejskog karaktera. Visina ugovorene investicije sa kompanijom Orascom je 15 mil EUR. Radovi su u toku i do sada je uloženo 8 mil EUR, a do kraja godine će investirati još 5 mil EUR.
Takođe, kompanija Adriatic properties počela je da gradi kompleks koji obuhvata hotele Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer, u koje će uložiti ne manje od 110 miliona. Do sada je u projekat uloženo oko 8 mil EUR, a do kraja godine će biti još 7 mil EUR investirano.
Ugovor o davanju u dugoročni zakup kompleksa Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera potpisan je sa konzorcijumom Karisma Hotels Adriatic Montenegro. Ukupna ugovorena vrednost investicije iznosi 31,83 mil EUR kroz rekonstrukciju i adaptaciju hotela Olympic i Bellevue sa depadansima i izgradnju pratećih sadržaja. Oko 24 mil EUR su do sada uložena u ovaj projekat koji se realizuje u skladu sa planom.
Kada je reč o projektu Monterose, konzorcijum Northstar iz Podgorice i Equest Capital Limited Jersey iz Velike Britanije su se obavezali da će 80 mil EUR minimalno uložiti u projekat na Rosama, kao i da će kasnije uložiti dodatnih 130 mil EUR.
U podnožju Bjelasice gradiće se turistički kompleks. U ovoj godini je investirano nešto više od pola miliona EUR, a plan je da se do kraja godine investira ukupno 1,2 mil EUR. Do sada u projekat je uloženo nepunih 900.000 EUR.
Bivši vojno-turistički kompleks Mediteran na Žabljaku, konačno će dobiti novo ruho. Zemljište je na 30 godina zakupio konzorcijum CG SKI koji čine privredna društva CG SKI i Baltic International Trading LTD iz Estonije. Do kraja godine biće uloženo 1,3 mil EUR, od ukupno predviđenih 5,5 mil EUR.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare