Hrvatska objavila mere za turiste ove sezone

Zvaničnici Hrvatske su izjavili da je zemlja spremna da dočeka turiste, i da funkcioniše u potpunosti kao operativna turistička destinacija, bez obzira na sve postojeće mere koje su neophodne zbog moguće zaraze korona virusom

Ministar turizma Hrvatske je istakao, da uz poštovanje svih mera, ova zemlja može spremno da dočeka turiste, posebno turiste iz regiona. Ova prva nedelja je za sada samo eksperimentalna, i trebalo bi da pokaže kako će sve to u praksi funkcionisati.

Svi turistički sadržaji su dostupni, otvaraju se pojedini hoteli kao i privatni smeštaji, restorani rade, kao i sve luke i plaže koje su otvorene kako za jedrenje, tako i za kupanje.

U Udruženju hotelijera Hrvatske gospodarske komore navode da će veći hotelski brendovi početi sa radom u smanjenom kapacitetu, biće otvoreni za početak samo neki od hotela, dok će svi ostali sačekati potpuno otvaranje zemlje i početak normalnog poslovanja.

Za Hrvatsku letnja sezona tek treba da krene, imajući u vidu da je ova zemlja tradicionalno najposećenija u julu, avgustu i septembru, kada se ostvaruje 63% prometa u turizmu.

Od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo došle su preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama i preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova.

Vidljiva obaveštenja i informisanje gostiju

Na vidljivom mestu na ulazu, kao i u samom prostoru gde borave posetioci, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje važe u tom prostoru, piše Seebiz.

Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne poruke kako bi se posetioci podsetili na nužno održavanje fizičkog razmaka i drugih opštih mera.

Maksimalan broj osoba u prostorima

Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 kvadrata neto površine prostora.

Fizička udaljenost

Za sve posetioce i zaposlene savetuje se da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Preporuke za pridržavanje svih preventivnih mera odnose se na sve površine morskih i slatkovodnih kupališta (vodene površine, plaže i prostori gde su smeštene prostorije garderobe, sanitarni čvorovi).

Dezinfekcija ruku

Na razumnim razmacima i na vidljivim mestima nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 odsto ili drugog sredstva s deklarisanim virucidnim delovanjem prema uputama proizvođača i prikladnog za korištenje na koži).

Ležaljke

Koncesionar treba da odvoji ležaljke na način da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mere) i dezinfikovati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te pre nego je drugi gost koristi. Ako prostori kupališta predviđaju druga sedeća mesta, njih je takođe potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.

Odlaganje otpada

U svim otvorenim prostorima kupališta, kao i na razumnim razmacima na otvorenim prostorima preporučuje se postavljanje kanti za otpatke s odgovarajućim poklopcima.

Korišćenje vode

Prilikom boravka u vodi održavati fizičku distancu od 1,5 metara.

Uslovi za održavanje higijene sanitarnih čvorova

Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (a po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenih za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istovremeno, treba ograničiti korišćenje sanitarnog čvora u skladu sa veličinom i propisanim sanitarnim uslovima.

Izvor: Blic i TUmagazin

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare