Hotelijeri Srbije preispituju finansijske mogućnosti za obnovu i proširenje kapaciteta za Ekspo

Većina vlasnika hotela u Srbiji još preispituje finansijske mogućnosti za renoviranje ili proširenje kapaciteta, uz državnu pomoć od 20% vrednosti investicije, kako bi se obezbedio smeštaj posetilaca specijalizovane međunarodne izložbe „Ekspo 2027„.

Direktor hotela „Hilton“ u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je agenciji Beta da odluka o proširenju ili rekonstrukciji kapaciteta nije jednostavana jer pored finansijskih troškova zahteva i analizu da li će moći da se popune nakon završetka izložbe.

– Razmišljamo o gradnji novih kapaciteta. Subvencija države je privlačna, ali u određenom roku do kraja 2026. godine treba obezbediti lokaciju, sve dozvole i projekat koji se radi po nekoliko godina – naveo je Vasilijević.

Foto: Booking

Hotel „Mažestik“ u Beogradu će, prema rečima direktora Dragana Živkovića, verovatno konkurisati za državni podsticaj samo za adaptaciju jer nema prostora za proširenje.

– Zgrada „Mažestika“ je zaštićeni spomenik kulture i ne možmo da je dograđujemo – istakao je Živković.

Foto: Booking

Direktor beogradskog hotela „Falkenštajner“ Marko Ilić napomenuo je da vlasnici hotela još nisu doneli nikakvu odluku.

– Analizira se stanje, rok je do kraja godine – ukazao je Ilić.

Predsednik Klastera turističke privrede Vrnjačka Banja Đorđe Makuljević naveo je da je Uredba o dodeli sredstava za izgradnju i rekonstrukciju hotelskih objekata dočekana sa velikim interesovanjem.

– Postojeći hoteli uglavnom su renovirani pre pet-šest godina, a krajnji rok za „osveženje“ enterijera je sedam godina, pa subvencija dolazi u pravo vreme kako bi ;hotelijeri obnovili objekte, a investitori imali podršku za izgradnju novih objekata – rekao je Makuljević.

Dodao je da je Vrnjačka Banja, kada se završi Moravski koridor, 2025. godine, na sat i po vožnje od aerodroma u Surčinu, pa će biti interesantna gostima.

Foto: TO Vrnjačka Banja

Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja predviđa pomoć države od 20% vrednosti investicije za izgradnju novih i proširenje postojećih hotela u banjama i Beogradskom regionu za potrebe smeštaja gostiju međunarodne izložbe Ekspo 2027.

Država će novac dodeliti za investicione projekte u banjskim i klimatskim mestima čija je minimalna vrednost 2 mil EUR i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih na neodređeno vreme. Sredstva će se dodeliti i za investicione projekte u Beogradskom regionu za izgradnju hotela koji će biti kategorisani sa tri i više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 5 mil EUR.

Država će u regionu Beograda pomoći i hotelijere koji planiraju rekonstrukciju ili proširenje hotela koji će biti kategorisani sa tri ili više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja dva miliona evra. Prijave za državnu pomoć su moguće do kraja 2024. godine.

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare