Hotel Jugoslavija postaje Ritz-Carlton

Pogledajte kako će izgledati renovirana ikona Beograda zajedno sa poslovnom i stambenom kulom visine do 155 metara.

Legendarni Hotel Jugoslavija u Beogradu, najmoderniji i najopremljeniji hotel u socijalističkoj Jugoslaviji, ulazi u novu eru svojeg postojanja. Po svemu sudeći, ova ikona će se pretvoriti u prestižni hotel Ritz-Carlton, deo Marriott Internationala iako iz ove grupe to još uvek neće da potvrde:

“Optimistični smo da će naš rast obuhvatati i lokacije u Srbiji, i iako su u toku brojni pozitivni razgovori o proširenju našeg portfolija brendova na ovom ključnom tržištu, trenutno nismo u mogućnosti da podelimo više detalja o potencijalnim budućim planovima razvoja.” – kažu za  portal Gradnja iz Marriotta.

Ipak, ono što je sigurno to je činjenica da je za realizaciju ovog projekta angažovan holandski arhitektonski biro UNStudio, koji stoji iza brojnih poznatih zgrada uključujući muzej Mercedes-Benz u Štutgartu i zgradu centralne stanice u Arnhemu.

Foto: UNStudio/Beobuild

Renderi koje je predstavio UNStudio sugerišu da će dizajn kombinovati modernu estetiku sa elementima koji odražavaju originalnu arhitekturu.

Renderi koje je predstavio UNStudio, a objavljeni premijerno na Beobuild forumu, sugerišu da će dizajn kombinovati modernu estetiku sa elementima koji odražavaju originalnu arhitekturu. Ono što je zanimljivo da će se pored hotela graditi dve kule, jedna poslovna i jedna stambena, visine do 155 metara.

Nove kule na Zemunskom keju biće među najvišim objektima u gradu, ali ipak neće sa trona svrgnuti Kulu Beograd u Beogradu na vodi, koja je visoka 168 metara.

Radovi počinju od jeseni

Da podsetimo, kompanija MV investment, u vlasništvu Milenijum tima, kupila je 22. marta imovinu kompanije Denjub riversajd po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara na javnoj licitaciji u čijoj imovini je i hotel Jugoslavija.

U septembru prošle godine Grad Beograd oglasio rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije Bloka 11 i dela Bloka 10 kojim je predviđena izgradnjastambeno-poslovnog kompleksa ukupne BGRP od 240.000 m².

Investitor izrade PDR-a bila je beogradska kompanija MV Investment, a obrađivač je bio Bureau Cube Partners. Prema izvorima N1, „Milenijum tim“ postavio ambiciozne rokove za realizaciju ovog projekta, i očekuje se da bi radovi mogli da počnu već ove jeseni.

Do tada bi svi zakupci trebalo da se isele iz hotela Jugoslavija. U okviru hotela nalazi se luster-tavanica sa 40.000 Swarovski kristala i 5.000 sijalica, koji je rešenjem Muzeja primenjene umetnosti određen za dobro koje uživa prethodnu zaštitu Muzeja.

Foto: UNStudio/Beobuild

Prošlost i budućnost hotela Jugoslavija

U nekadašenjem hotelu Jugoslavija odsedale su mnoge visoke zvanice i gosti koji su posećivali Beograd, poput kraljice Elizabete, astronauta Nila Armstronga, američkih predsednika Ričarda Niksona i Džimija Kartera i drugih.

Ako ga zaista preuzme Ritz-Carlton, hotel bi mogao da dobije potpuno novi život jer je u pitanju brend koji stoji kao simbol luksuznog hotelijerstva sa objektima širom sveta. Ovaj lanac je poznat po strogim standardima usluge i ekskluzivitetu, što ga čini prestižnim odredištem za putnike sa dubokim džepom.

Izvor: Gradnja

5 1 glas
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare