Gault&Millau gastronomski vodič 2024 – Srbija slavi vrhunac kulinarstva

Naša restoranska scena dodatno je dobila na kvalitetu u poslednjih godinu dana, slažu se sudije uglednog međunarodnog vodiča Gault & Millau, čije je izdanje za 2024. godinu predstavljeno u Kristalnoj dvorani hotela Hajat.

Tri restorana osvojila su po četiri simbolične kuvarske kape od pet mogućih po propozicijama vodiča Gault & Millau, a osam restorana osvojilo je po tri kape.

Nakon obraćanja Dunje Đenić, pomoćnice ministra za turizam Republike Srbije, i Marije Labović, v.d. direktora Turističke organizacije Srbije, početak dodele nagrada otvorila je pevačica Jana Šušterčič. Mikrofon je potom preuzela Mira Šemić, direktorka izdanja Gault & Millau za Srbiju i Sloveniju, koja je pročitala dobitnike ovogodišnjih priznanja.

Mira Šemić kaže za Vino & Fino da je Srbija i dalje na uzlaznoj putanji kada je ugostiteljstvo u pitanju:

– Očigledno je koliko se trude ugostitelji u Srbiji i koliki je napredak učinjen za tri godine koliko je Gault & Millau na tržištu Srbije. Ove godine imamo čak tri restorana sa četiri kape i osam restorana sa tri kape, što je očigledan napredak. Nebo je granica! Mladi su sve više uključeni, vraćaju se, preuzimaju kuhinje i presrećna sam zbog toga što je Gault & Millau svedok i učesnik rasta ugostiteljstva u Srbiji – kaže Mira Šemić.

Foto: Pixabay

Vodič Gault & Millau utemeljen je 1972. godine u Francuskoj.

Prati ga reputacija ustanove koja ceni i poznaje savremeno kuvanje, i ne beži od ocenjivanja neformalnih i tradicionalnih objekata. Ocene su izražene dvojako – na skali od jedan do 20, odnosno jedna do pet kuvarskih kapa. Sudije ocenjuju kvalitet hrane, kao i šefa i njegovo kuvanje, a ukupnoj oceni dodaju i utiske o usluzi, cenama i atmosferi u lokalu.

Specifičnost ovog vodiča leži u tome da ocena ne pripada restoranu kao takvom, već šefu i njegovoj gastro filozofiji – ako šef ode iz restorana, sa njim odlazi i ocena u vodiču Gault & Millau.

Nagrade po kategorijama

ŠEF GODINE
Nikola Stojaković, Fleur de Sel

ŠEF TRADICIJE
Zorana Mrenjica, Salaš kod stare dunje

ŠEF BUDUĆNOSTI
Uroš Ivošević, GIG

NAJBOLJI SOMELIJER
Predrag Gavrilović, Legat 1903

NAJBOLJI POP RESTORAN
Pretop

NAJBOLJI POSLASTIČAR
Zdravko Gavrilović, The Square

NAJBOLJI MLADI TALENAT
Anđela Risimić, Salon 5.a

RESTORANI – DOBITNICI TRI KUVARSKE KAPE
Square Nine
GIG
Restoran 27
Project 72
La Pista
JaM
Homa
Enso

RESTORANI – DOBITNICI ČETIRI KUVARSKE KAPE
Fleur de Sel
Salon 1905
Langouste

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare