Francuska spremila 18 milijardi evra pomoći za turizam

Francuska je nedavno najavila mere za pomoć sektora turizma u vrednosti od čak 18 milijardi evra. Jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu, pretrpela je ogromne gubitke koji su nastali zatvarnjem hotela, muzeja, atrakcija i plaža.

U 2019. godini, blizu 90 miliona stranih turista je posetilo Francusku. To je čini najposećenijom državom na svetu. Turizam donosi čak 8% prihoda celokupnoj ekonomiji.

Premijer Edouard Philippe je izjavio da se turizam suočava sa najvećim i najgorim izazovom u modernoj istoriji. On smatra da je ova industrija pravi dragulj njihove ekonomije, zbog čega je neophodno sprovesti sve mere za oporavak i to je nacionalni prioritet.

Trenutno je 95% hotela zatvoreno, prioritet vlade je da se izbegne bankrot i sačuvaju poslovi svih zaposlenih. Jedna od mera se odnosi na pokrivanje 70% plate zaposlenih, koje će sigurno važiti do kraja septembra.

U Francuskoj se nadaju da će ugostiteljski objekti poput restorana i kafića, biti u mogućnosti da se otvore naredne nedelje, i to samo u zelenim zonama države, gde prisustvo virusa Covid-19 nije bilo veliko. To ne važi za Pariz, koji je zarište i predstavlja crvenu zonu. Država se takođe uzda u još jači razvoj seoskog turizma tokom leta, pogotovu za žitelje prestonice, koji uglavnom i napuštaju grad u letnjem periodu.

Zabrane koje je uvela Francuska se odnose na put koji premašuje 100km. Prema rečima ministra, svi građani će moći da idu na odmor širom zemlje u julu i avgustu. Od najavljenih 18 milijardi, čak 1.3 milijarde je namenjeno kao novčana injekcija za poslove, koju su spremile državne banke. Svi poslovi koji imaju do 20 zaposlenih i godišnje obrću 2 miliona evra u turizmu, hoteli i restorani će imati mogućnost da zatraže pomoć u visini do 10 hiljada evra.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti, Zanimljivosti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare