Ekskluzivna vinska večera Chateau Gruaud Larose Retrospective – U Beograd stiže vino staro gotovo pola veka
Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade u četvrtak, 14. februara, biće domaćin ekskluzivne vinske večere Château Gruaud Larose -Retrospective World Tour. Tim povodom u Beograd je stigao i Nicolas Sinoquet, generalni direktor Château Gruaud Larose.
U okviru svoje globalne turneje koja se održava svake godine, menadžemant poseda Gruaud Larose izabrao je Beograd kao svoju prvu destinaciju.
– Beograd je kulturološko i istorijsko središte istočne Evrope. Ljudi ovde dosta poznaju vino, tako da je i odluka da svoju turneju započnemo baš ovde bila sasvim prirodna za nas – kaže Nicolas Sinoquet za eKapiju.
Kako kaže, u Beogradu je prvi put, a posed Gruaud Larose ovdašnjoj publici će se predstaviti odabirom vina iz svojih najboljih berbi.
– U Beograd donosimo izvanredna vina iz čak šest berbi kojesu stare i po 10, 20 ili 30 godina. Reč je o berbama iz 2009, 2005, 1999, 1995,1989 i 1975. godine.
Kako se vidi, najstarije vino koje stiže u Srbiju datira iz 1975. godine, staro je gotovo pola veka i nikada nije napustilo vinski podrum ovog poseda, sve do trenutka kada je Beograd izabran za destinaciju.
Ipak, kako kaže naš sagovornik, posed Gruaud Larose usvom podrumu „krije“ i mnogo zrelija vina. Najstarije potiče čak iz 1815. godine, pa je u njima je mogao da uživa i sam Napoleon Prvi. I baš u toj zrelosti krije se tajna Château Gruaud Larose vina.
– U našem podrumu pravimo klasična vina sa daškom modernosti. To znači da morate sačekati određeni period pre nego što počnete da ih pijete. U svom skladištu imamo gotovo milion flaša vina, a njihovakonzumacija moguća je iksljučivo onda kada procenimo da su spremna za piće.
Nicolas Sinoquet kaže da je za nastanak vrhunskih vina ključna zemlja.
– Ali, kada kažem zemlja, ne mislim samo na tlo. To je više kombinacija zemlje, klime, ljudi i njihovog iskustva. U našem vinskom podrumu zahtevamo izuzetnost u svakom koraku u procesu nastajanja vina.
Za večeru koja će se održati 14. februara, šefovi kuhinje hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade i somelijeri kreirali su jelovnik od pet sledova, naglašavajući ukuse svakog Château Gruaud Larose vina.
Pitali smo našeg sagovornika da li je i koliko važno koje vino pijemoza ručak ili večeru, i da li izbor vina zavisi od serviranog jela.
– Postoji razlika u tome koje vino ćete i kada servirati, naravno. Ipak, najvažnije je da uvek izaberete ono što volite. Zato se ja uvek odlučujem za vina koja želim da pijem u dobrom društvu – istakao je Nicolas Sinoquet za eKapiju.
Izvor: eKapija