Eko hoteli su lideri zaštite životne sredine

Svako putovanje je prilika da na određeni način izvršite uticaj na tu sredinu. Možete kupovati isključivo u radnjama lokalnog stanovništva i time pospešujete ekonomiju, takođe uživanjem u specijalitetima destinacije. Postoji još jedan način, koji je možda i najbolji. Ukoliko želite da vaša poseta redukuje zagađenost i ekologiju, idealno je da odsednete u nekom od eko-hotela.

Svedoci smo raznih uznemirujićih događaja širom sveta, zbog čega hotelska industrija mora više da se okrene ekologiji. Podaci koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, govore da je hotelijerstvo odgovorno za 1% globalne zagađenosti, uz tedenciju porasta jer potražnja smeštajnih kapaciteta ne jenjava.

Eko hoteli su oni koji ulažu ogromne napore da redukuju i utiču na okruženje u kome se nalaze, kako iza zatvorenih vrata, tako i u svojim sobama. Poznati su i kao zeleni hoteli. Postoji bezbroj načina za hotele da ostvare pravi uticaj na ekologiju. Reciklaža na prvom mestu, korišćenjem sijalica koje štede energiju, upotrebom sudova koji se mogu iznova koristiti u restoranima i sobama, da podsećaju goste da svoje peškire ne odvajaju odmah na pranje, već iskoriste nekoliko puta.

Svaki od menadžera u hotelu teži da održi što veći kvalitet, ali uz to žele i određeno priznanje za trud koji su uložili. Jedan od najpopularnijih sertifikata na svetu (zaštita društvene sredine) je LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Nastao od strane SAD Zelenog Saveta, koji nagrađuje sva zadnja koja svojim dizajnom i načinom poslovanja utiču na okruženje. Oni sertifikat ne dodelju isključivo hotelima, u obzir dolaze i ostale industrije.

Prema poslednjim podacima u četrdeset država u SAD ima LEED hotela. Eko hoteli mogu se pronaći u trideset i jednoj državi na pet kontinenata. Eko hoteli se mogu pronaći izuzetno lako, ako na njihovom oficijalnom sajtu ugledate ozanku LEED ili EMA (Environmental Media Association) Green Seal na pravom se mestu. U nastavku smo izdvojili par hotela koji se smatraju najpoznatijim u borbi za očuvanje životne sredine.

Thala Beach Nature Reserve

Nalazi se u Australiji, i nije samo eko, već podstiče eko turizam i pravi je raj za ljubitelje prirode. Podaci sa njihovog sajta govore da ovaj rizort ima najveći mogući sertifikat za doprinos prirodi. Član je jedinstvene grupe u organizaciji Nacionalne Geografije, koja dodeljuje nagradu zasnovanu na četiri segmenta: zaštita kulturološkog nasleđa, zaštita prirodnih nasleđa, podrška lokalnoj zajednici i uticaj na ekologiju sredine. Već dvadeset i jednu godinu predstavlja lidera u eko-turizmu.

Thala Beach

Proximity Hotel

Smešten u Severnoj Kalorini, izglasan je za broj 1 eko hotel u prvoj polovini protekle godine. Ujedno je i prvi hotel u SAD koji je nagrađen LEED sertifikatom. Kompletan krov je pokriven sa sto solarnih panela, služi se isključivo svežu lokalnu hranu. Prati ih moto “reduce, reuse, and recycle“, u sklopu imaju i lift koji redukuje energiju i mnoge druge segmente za bolje očuvanje prirode.

Tambo Del Inka Hotel

Peru je dom ovog hotela i rizorta, okruženog prirodom i planinama. Prvi je hotel u ovoj južnoameričkoj državi sa LEED sertifikatom. U vlasništvu je čuvenog Marriott-a, i prešao je dugačak put kako bi bio nagrađen pomenutim sertifikatom. Odlikuju ga fantastični sopstveni programi i sistemi za racionalno korišćenje vode, energije i reciklažu.

https://www.youtube.com/watch?v=rK7N4cVQtJI

 

TreeCasa Resort

Ovaj rizort u Nikaragvi je u principu luksuzna kućica na drvetu za odrasle. Izgrađen na dva gigantska drveta, u želji da očuva prirodu i eko sistem džungle. Svaki deo je izgrađen od eko materijala. Ovaj predeo je idelano stanište za iguane i kornjače zbog fantastičnog sistema za korišćenje vode. Šuma koja okružuje rizort je važan deo agrikulture i donosi plodove, sveže voće koje se služi gostima. A, svi elementi koji se svakodnevno koriste od strane gostiju su bio razgradivi.

The Brando

Francuska Polinezija je lokacija hotela. Za sve ljubitelje prirode, bolju lokaciju od ove teško da ćete naći. Izgrađen isključivo od lokalnih materijala, koji su prirodni i reciklirani. Koriste specijalni sistem u kombinaciji sa morskom vodom za energiju. Čak su na tragu da se kompletan princip održava sam od sebe i kompletno neutrališu ugljenik. Ima organsku baštu i lepu ponudu različitih programa za čuvanje prirode.

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Blog

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare