Dodatne mogućnosti za razvoj seoskog turizma u Srbiji kroz IPARD II

Ministarka za evropske integracije Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma za IPARD II program pomoći Evropske unije kojim je omogućena dodela dodatnih bespovratnih sredstava za razvoj seoskog turizma.

Do sada je dodela bespovratnih sredstava iz IPARD II programa bila moguća samo za potrebe ulaganja u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije Srbije.

– Dodela bespovratnih sredstava koja se odnose na razvoj ruralnog turizma podrazumeva investicije u izgradnju i rekonstrukciju objekata, nabavku opreme, izgradnju pratećih objekata, dečjih igrališta, pejzažno uređenje dvorišta, prostora za degustaciju i prodaju hrane i pića, sportske terene, bazene, velnes objekte, a omogućena je i nabavka opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – rekla je Joksimović.

Pojasnila je da u okviru jednog projekta korisnik može dobiti podsticaj u iznosu od 5.000 do 300.000 EUR.

Prava za ostvarivanje IPARD podsticaja u okviru ove mere imaju fizička lica koja su nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici kao i privredna društva koja su razvrstana u mikro ili mala pravna lica.

Samo za prvi poziv koji je otvoren do 30. oktobra korisnicima je stavljeno na raspolaganje oko 20 mil EUR.

Inače, ukupan budžet IPARD II programa za period od 2014-2020 iznosi 393 mil EUR od čega je doprinos Evropske unije 175 mil EUR, a nacionalno sufinansiranje iznosi 54,9 mil EUR.

Preostalih 163 mil EUR u IPARD II programu obaveza su samih direktnih korisnika podrške.

 

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare